Як прогнати кротів з ділянки: надійні способи

Одними з найнебажаніших гостей городників навесні є кроти. Після зими вони починають активно шукати собі їжу й наносять чимало шкоди грядкам.

Є чимало способів прогнати кротів з ділянки. Найдієвіші зібрала Gazeta.ua.

Серед найгуманніших способів позбутися кротів ‒ звукові та ультразвукові відлякувачі. Це спеціальні вироби, які нагадують великі канцелярські кнопки. Їх розміщують по периметру ділянки. Кроти, хоча й сліпі, має дуже гарний слух. Їм дуже не подобається, коли земля передає навіть невелику вібрацію.

Кроти також бояться звичайних радіоприймачів. Можна просто увімкнути приймач на батарейках і поставити поблизу місця, де живуть кроти. Звук радіо має їх відлякати.

Часто для відлякування кротів застосовують повітряну вертушку. Її встановлюють на металевому або дерев'яному штирі. Вертушку встромляють в землю і вона крутиться, коли дме вітер. Кроти чують вібрацію і тікають.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Можна крота спіймати в пастку. Різні їх види продаються в магазинах. Можна скористатися пасткою-трубою. Щоб зловити нею крота, пасткою потрібно замінити частину тунелю звіра. Для цього слід розрити кротовину. Зверху її накривають, наприклад, фанерою або листом металу, щоб світло не потрапляло до тунелю. Найкраще ставити пастки на ніч, а вранці вже перевіряти "улов".

Зробити пастку можна самому. Для цього потрібно розрити глибше кротовину, встановити в яму скляну банку або пластикове відро, а на дно ємності насипати землі й додати декілька личинок або черв'яків. Відчувши ласий для себе запах, кріт бігтиме тунелем і потрапить прямо до банки або у відро.

У кротів доволі гострий нюх. Цим також можна скористатися. Вони дуже не люблять запаху гострого перцю, риби, мазуту, кави, бензину, касторової олії, тухлих яєць і часнику. Тому, щоб змусити крота втекти, можна закопати в землю прямо на дачній ділянці такі ароматні сюрпризи. Але закопувати їх потрібно по всій ділянці.

Кроти також бояться деяких рослин. Серед таких ‒ нарциси, рябчик імператорський і чорнобривці. Не люблять вони також цибулю, кріп, базилік і часник. Такі рослини слід висаджувати по периметру ділянки.

Допомогти прогнати кротів з ділянки може й валідол. Таблетки потрібно розкласти там, де найбільше кротів. Вони відразу втечуть.

Можна також огородити ділянку канавою, наповнено шифером чи битою цеглою. Може допомогти укопана в землю сітка, сталевий лист або ж звичайний паркан.

Із приходом весни у саду та на городі починається маса роботи. Про майбутні грядки варто починати дбати завчасно. Кілька порад щодо боротьби з бур'янами, розпушування, мульчування ґрунту та його підживлення зібрала Gazeta.ua.

Весняні роботи на городі можна розпочинати,коли не буде загрози сильних морозів. Щойно просохне верхній шар ґрунту, насамперед слід навести лад на ділянці ‒згребти залишки листя, бур'янів тощо. Gazeta.ua також нагадує про інші першочергові роботи на городі на початку весни.