Як у Першу світову: військові розповіли про ситуацію під Куп'янськом

Ситуація в районі Куп'янська є однією з найбільш напружених на лінії фронту. Але через застосування безпілотників з обох сторін і міцне зміцнення Росією своїх оборонних позицій, шанси на значний прорив дуже маленькі, тому ми спостерігаємо позиційну війну. Про це повідомили українські військові газеті The Times.

Командир батальйону 32-ї Української бригади Дмитро Берлим розповів, що вони бачать всі рухи та маневри противника і можуть передбачити їх. Ситуація схожа з обох сторін. Все, що робиться, є видимим. Кожен рух кожного солдата можна побачити. Окрім того, батальйон також повідомив про перехід війни до форми окопної. Берлим порівняв цю ситуацію з Першою світовою війною.

Берлим також додав, що батальйону не вистачає людей, і якість військових підкріплень з кожним разом знижується. Середній вік солдата в їхньому батальйоні становить 45 років. За його словами, західна зброя прибула занадто пізно, і навряд чи змінить ситуацію значно. Територія була замінована росіянами, коли американські і німецькі танки прибули в Україну, тому їх роль була дуже обмежена.

Начальник штабу батальйону Михайло Лисенко заявив, що танковий прорив з їх боку в цей час є чимось з області наукової фантастики. Обидва військові повідомили, що хоча вони були на тренуваннях НАТО перед контрнаступом, багатьох тактик, які вони вивчили, не було ефективними проти масованих російських сил.

За словами одного з військових, основний принцип, якому їх вчили, полягає в тому, щоб застосувати артилерію, міномети, літаки і знищити противника, перш ніж він побачить тебе. Але в даній ситуації це неможливо, оскільки ворог знає, де вони знаходяться, і вони знають його місцезнаходження. Вони просто спостерігають один за одним.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний раніше заявив у статті в The Economist, що війна переходить на новий етап і стає позиційною зі статичними та виснажливими боями, подібними до боїв у Першій світовій війні, на відміну від рухливої війни в минулому.