Як запобігти або пережити розлучення під час війни: поради психологів

Війна часто веде до конфліктів саме через те, що ми не знаходимо в собі сили цікавитися ще й життям партнера, відвернутися від своїх справ та вислухати його.

Накопичені суперечки та невисловлені образи з часом стають причиною розлучення. Про це пише The village.

Чотири основні критерії, які сигналізують про те, що стосунки під загрозою:

Критицизм

Це критика та постійні звинувачення партнера в тому, що він робить не так.

Якщо всі проблеми виносяться не на обговорення, а у форматі критики дій це маркер того, що пізніше це все накопичуватиметься в невисловлені образи.

Зневага

Закочування очей, прицмокування, зітхання всі невербальні знаки, які ми використовуємо як спосіб виразити пасивну агресію.

Зневага це відчуття власної нецінності. Це відчуття, коли багато разів повторюється щось, що раніше в нас не виходило проговорити, але тепер це вже не має сенсу.

Агресивний захист

Коли на кожну ремарку чи прохання ти відповідаєш: "А чого я маю це робити?", чи коли на м'яку фразу слідує груба жорстка захисна відповідь, відбувається словесне насилля в парі.

З часом з'являються речі, які ти не можеш сказати партнеру, бо людина відповість жорстко на м'якість, і це зруйнує тебе. Тому простіше буде обирати жити в обладунках злості, образ і претензій. Простіше гаркнути у відповідь, бо бути у своєму захисті це перевірена роками тактика. Це єдиний спосіб обороняти себе.

Такими жорстокими нас можуть робити біль, страх і невизначеність це вони примушують нас захищатися.

"Кам'яне обличчя"

Це стан, коли мовчиш і не спілкуєшся з партнером, закриваєшся в роботі, не реагуєш на нього. Це може бути відповіддю на агресивний захист, коли просто не хочеш нічого пояснювати.

Цей стан ознака того, що людині для того, щоб стишитися і заспокоїтися, необхідно вийти з контакту. Тобто єдиний спосіб вирішення конфлікту емоційна втеча.

Коли ти говориш із людиною, а вона клацає телефон і не звертає на тебе уваги, це момент, коли ти втрачаєш із нею зв'язок. А зв'язок ключова частина стосунків. Те, на чому вони тримаються.

Навіть якщо всі чотири пункти присутні у вашій сім'ї, це не означає, що стосунки приречені. Усе можна змінити, якщо обирати помічати моменти, в яких ваш партнер тягнеться до вас.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Розлучення під час війни, коли ти внутрішньо переміщена особа

Втрата дому та переміщення викликають сильний стрес і хвилювання. Це часто призводить до сварок між подружжям, до безсилля, коли не маєш можливості вислухати людину.

Будь-яка міграція, навіть коли свідома і за вибором це великий стрес. Наші захисти припиняють бути гнучкими.

У цьому випадку треба знизити вимоги до себе. Зрозуміти, що переїзд це надзвичайно важко, це виклик для людини та її психічного здоров'я.

Дайте собі час, сядьте й зупиніться, подумайте про стосунки, плачте, коли вам це потрібно. Плачте зі своїм партнером.

Або якщо в нього немає на це сил, шукайте людей, які приймуть вас у горі та зможуть вислухати. Якщо це не близька людина, то хай це будуть психолог чи група підтримки.

Як запобігти розлученню

Антидоти дуже прості та приємні: дружба, пригоди, гра, спільний гумор і культура вдячності, прийняття та підкреслення того, що є доброго в моєму партнері чи партнерці.

Гумор є таким привабливим, тому що він викликає внутрішній потяг до людини. Це про жарт, який знижує градус сварки, чи про меми, які надсилаєш своїй близькій людині, щоб посміятися разом.

Основа стосунків контакт. Тому про все, що хвилює, треба говорити вільно, як двоє дорослих людей. І якщо ви ухвалюєте рішення про розлучення, не потрібно поспішати, потрібно кілька разів вдумливо поговорити.

Жінки, які споживають навіть помірні дози кофеїну в першому триместрі вагітності, народжують дітей на зріст трохи нижче середнього.

До восьми років різниця сягає вже двох см. Таких висновків дійшли американські вчені з Національного інституту здоров'я. Вони проаналізували результати двох досліджень, у ході яких спостерігали за кількома сотнями вагітних, а потім ще вісім років за їхніми дітьми, пише Jama Network Open.

Вчені вимірювали в крові жінок рівні кофеїну та його метаболіту параксантину. Ці дані команда зіставила зі зростанням та вагою новонароджених та підрослих дітей.