Як знищити бур'яни на городі: народні методи

Із бур'янами на ділянці стикаються всі, хто вирощує городину. Якщо їх не позбутися, годі чекати на гарний урожай.

Адже бур'яни виснажують ґрунт, забирають з нього поживні речовини та просто "глушать" рослини. Знищити їх можна за допомогою різних хімічних засобів. Але є й низка народних способів, щоб позбутися бур'янів. Про кілька таких нагадує Gazeta.ua.

Потрібно, наприклад, змішати у відрі 3,8 л 15 або 20% оцту, половину склянки солі і кілька крапель рідкого мила або миючого засобу. Цей розчин заливають у пульверизатор й обробляють ділянку. Але потрібно бути уважними, бо цей розчин знищує як бур'яни, так й інші рослини. Він також виводить поживні речовини з ґрунту. Тому цей метод краще застосовувати, наприклад, на бордюрах, доріжках або у внутрішніх двориках. Тобто далеко від овочів і ягідних кущів.

Щоб потім не застосовувати хімію, з бур'янами краще боротися превентивно. Наприклад, добре перекопувати ділянку. При цьому потрібно ретельно вибирати з землі всі кореневища. Цей метод добре допомагає побороти багаторічні бур'яни, зокрема, пирій, кульбабу, осот і снить.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Щоб знищити бур'яни, можна накрити землю чорною нетканкою. Бур'янам, як і всім іншим рослинам, потрібне світло. Найкраще для накриття підійде чорна нетканка. Вона екологічно чиста, але досить тонка. Тому її потрібно ретельно зафіксувати дошками або цеглою, щоб не здуло вітром.

Щоб не росли бур'яни, не варто ділянку залишати порожньою. Після збору урожаю краще засіяти її будь-якими сидератами. Це може бути жито, ріпак або гірчиця. Восени сидерати скошують і ґрунт перекопують.

Щоб між культурними рослинами не росли бур'яни, можна застелити там скошену траву. Укласти її потрібно шаром в 5-7 сантиметрів. Крізь таку мульчу бур'яни не проростуть.

Мульчування ‒ доволі ефективний і екологічний спосіб боротьби з бур'янами. Для цього можна використовувати як органічні, так і неорганічні матеріали. Наприклад, тирсу, підсушену траву, солому, перегній, торф та інші. Серед неорганічних ‒ плівка та агроволокно. Плівку використовують, коли садять суницю. У ній роблять невеличкі хрестоподібні розрізи, де і ростуть кущі ягід, а між ними ‒ плівка, шириною до 60 сантиметрів. Під такою смугою не буде бур'янів і земля не постраждає. Агроволокно краще використовувати тому, що воно пропускає вологу і повітря.

На город не варто виносити свіжий гній. Адже там може бути багато насіння бур'янів. Тому краще гній складати на купу й дати перепріти хоча б рік.

Зрештою, можна висмикувати бур'яни руками. Є шкідливі трави, наприклад, щириця, які можуть відростати від верхньої частини кореня, де у них є сплячі бруньки. І тоді замість тонкого бур'яну вийде цілий гіллястий кущ. А насіння зі стебел посипляться в ґрунт і засмітять землю. Тому краще усі бур'яни виривати з корінням.

Поливати ділянку потрібно правильно. Краще застосовувати крапельний полив, щоб вода не потрапляла до коріння бур'янів. Тоді воно висохне. Якщо немає пульверизатора, можна використовувати лійку. Потрібно поливати акуратно, так, щоб вода сильно не розтікалася.

Кульбаби на присадибній ділянці ‒ красива річ, коли цвітуть. Але, зрештою, це бур'ян, який засмічує город. Є кілька методів надійно позбутися кульбаб на городі.

Правильно підібрані рослини допоможуть відлякати мурах у саду. Такі рослини легко садяться і дарують приємний аромат.