Яка мінімальна кількість F-16 треба Україні: полковник ЗСУ сказав

Для проведення успішного наступу Україні необхідні винищувачі F-16

Мінімальна бажана кількість це дві ескадрильї по 12 літаків. Про це у коментарі "24 каналу" сказав військовий експерт, льотчик-інструктор і полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

Льотчик-інструктур зазначив, що F-16 це летюча платформа, багатоцільовий винищувач, так званий 4 в 1. Тобто, це платформа, яка може виконувати завдання:

наземної підтримки військ, тобто, як бомбардувальник; штурмовика по землі; перехоплювача ракет; винищувача в повітряних боях проти винищувачів ворога й повітряних цілей літаків ворога.

"Тому передача такого роду платформ нам вирішить дуже багато задач і в наступі, й у прикритті нашого неба. Нехай самому по собі літаку чотири десятки років, але він мав певну кількість модернізацій. Нині останні модернізовані літаки можуть нести весь спектр озброєння, яке є у країн НАТО" зауважив військовий експерт.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він додав, що літак адаптований до всіх елементів ураження, які є. Основні з них, якщо ППО, це ракети типу AMRAAM, які використовує NASAMS. Також IRIS-T він може нести, збільшуючи його бойовий радіус до тисячі кілометрів плюс певний пакет бомб, авіабомб, ракет, крилатих ракет.

За словами льотчика-інструктора, мінімальна оптимальна кількість винищувачів такого типу це авіабригада. Це дві ескадрильї з 12 літаків. Приблизно 24 літаки це оптимальний мінімум для цього літака, його експлуатації, його інженерно-технічного супроводу.

"Є сенс ставити певні техніко-експлуатаційні частини на аеродромах. Як мінімум треба буде два аеродроми основний і запасний. Ці два аеродроми мають бути прикриті системами типу Patriot. Однієї батареї досить, щоб прикрити цю авіабазу з двох аеродромів, якщо вони поруч розташовані", наголосив Світан.

Він додав, що від 24 літаків і більше наші Повітряні сили ЗСУ зможуть експлуатувати.

"Звісно, це та мінімальна кількість літаків, яка нам потрібна для виконання наступальних дій. Одна авіабригада прикриє один корпус при виконанні наступальних дій", додав льотчик-інструктор.

У Повітряних Силах України оголосили реальну потребу у багатофункціональних винищувачах, які зможуть забезпечити охорону повітряного простору України.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону повідомив, що для надійного захисту мову необхідно вести про щонайменше 5 бригад, у кожній три ескадрильї це була б така кількість літаків, яка зможе забезпечити охорону повітряного простору разом з системами ППО такої величезної держави як Україна.