Яким буде меморіал Героїв України у Львові: результати всеукраїнського конкурсу

У Львові вибрали проект меморіального комплексу для військових поховань Героїв України

Архітектурний конкурс на меморіальний комплекс військових поховань Героїв України на вул. І. Мечникова в Львові завершився. Проєкт включає зону поховань, меморіальний сквер, музей, монумент невідомому солдату, каплицю та колумбарій. Переможцями стала команда архітекторів з Хмельницького - Віктор Голубєв та Дмитро Райфшнайдер. Проєкт буде доопрацьований з дорадчою радою, до якої входять військові, родини загиблих та представники духовенства.

За проєктом, намогильні споруди на цвинтарі будуть з білого архітектурного бетону з вкрапленнями натурального каменю. На надгробному камені буде місце для фотографії та імені загиблого, а також місце для розміщення квітів та лампадок. Біля могил облаштують невеличкі місця для сидіння. Окремо буде створено колумбарій для захоронення урн з прахом.

Особливості проєкту

Вони пропонують облаштувати площу біля меморіалу з монументом невідомому воїну та змінити ось міста. Ця вісь направлена на Північний Схід та Схід в усереднену точку, що поєднує координати боїв за Київ, Харків, Донецьк, Авдіївку, Дебальцеве, Іловайськ, Херсон та основний напрямок оборони України. Монумент Меморіалу нагадуватиме щит, а зелень на ньому символізуватиме цвіт нації.

На площі також розташують плиту з графічними знаками бригад, підрозділів та героїв, які воювали за Україну. На кінці "марсового поля" буде хрест на честь Української галицької армії з молитовною спорудою.

Реакція представників

Предмжуком варіанту проекту зарекомендував себе дуже позитивно. Представники родин загиблих Героїв також висловили своє задоволення та просили зазначити імена зниклих безвісти, щоб їхні родини мали де їх вшановувати. Міський голова Львова Андрій Садовий відзначив, що сакральне місце для кожного українця.

У проєкті передбачається перепоховання видатних борців за незалежність України у XX столітті та врахування побажань представників і дорадчої ради. Місто Львів хоче створити справжню військову меморіальництво.