Акули дедалі частіше нападають на людей – вчені

Акула на фоні підводного пейзажу
Акула на фоні підводного пейзажу

Кількість неспровокованих атак акул на людей зростає, виявлено за даними Міжнародного архіву нападів акул. Як показує статистика, якщо у 1990-х роках реєстрували 500 нападів, то з 2010 по 2019 рік кількість цих випадків перевищила 800. У 2023 році вже зафіксували 69 атак, що на 6 більше, ніж середній показник за попередні п'ять років. Внаслідок цих інцидентів загинуло 10 осіб, повідомляє Bild.

Останній смертельний напад стався 17 вересня на Канарських островах, де акула напала на німецьку туристку і призвела до її смерті від отриманих травм. Напади цих хижаків стають все більш поширеними і в інших популярних туристичних місцях.

Експерти називають кілька причин такого зростання. По-перше, завдяки соціальним мережам про подібні випадки стало відомо дуже багато, що не було чинилося раніше. По-друге, зростає кількість туристів, які відпочивають у морських регіонах. Проте науковці не помітили ніяких змін у поведінці акул: вони не стали більш агресивними чи голодніми, ніж раніше.

Ця статистика хвилює науковців і туристів, але експерти наголошують, що ймовірність акулього нападу залишається дуже низькою порівняно з іншими ризиками, які можуть чатувати у воді.

Читайте також