Аналітики пояснили, чому російська влада не згадувала про роковини вторгнення

У Росії жодні офіційні особи та державні ЗМІ не коментували другі роковини вторгнення в Україну, щоб не звертати увагу до невдач РФ. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти інституту стверджують, що останнє опитування громадської думки в Росії показало, що настрої росіян стосовно війни в Україні в основному залишаються незмінними в останні місяці. Більшість росіян здебільшого безініціативні щодо війни, хоча не підтримують другу хвилю мобілізації.

За думкою аналітиків, президент Володимир Путін і російські урядовці намагалися не підкреслювати другу річницю вторгнення Росії, щоб зберегти апатію суспільства до війни, що, зокрема, дозволяє російським чиновникам продовжувати війну без значної громадської реакції.

Звіт ISW зазначає, що Путін, ймовірно, розуміє, що друга хвиля мобілізації буде непопулярною загалом, і хвилюється, що такий захід викличе широке невдоволення.

Також ЗМІ не згадували про другу річницю вторгнення, щоб уникнути обговорення того, що Росія не досягла заявлених цілей, а також, щоб не звертати увагу до значних людських втрат за два роки повномасштабної війни.

Нагадаємо, за даними британської розвідки, за два роки війни проти України Росія зазнала таку саму кількість втрат особового складу та військової техніки, яку мала на початку вторгнення 24 лютого 2022 року.

До речі, можуть зробити "пам'ятною датою" день початку вторгнення Росії до України 24 лютого. Відповідний закон розробив і підготував до внесення до Держдуми голова партії "Справедлива Росія - За правду" Сергій Миронов.

Читайте також:

  • Аналітики ISW оцінили втрати росіян на війні
  • Два роки війни: що далі? Вісім іноземних експертів про майбутнє України
  • Як два роки великої війни змінили Україну, Захід, Росію: коли настане переломний момент