Аналітики пояснили, навіщо росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС

Російські війська були зацікавлені у підриві дамби Каховської ГЕС, щоб підтопити нижню частину Дніпра, незважаючи на шкоду, завдану їхнім власним підготовленим оборонним позиціям.

На думку аналітиків, окупанти вважають, що розширення річки ускладнить українські спроби контрнаступу через і так складний для форсування водний об'єкт. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Раніше російські джерела висловлювали сильне та недвозначне занепокоєння тим, що Україна готується перейти річку та контратакувати на східному березі Дніпра в Херсонській області.

Опубліковані кадри від 6 червня дозволяють припустити, що повінь зашкодила українським позиціям біля берегів Дніпра і змусила підрозділи ЗСУ евакуюватися.

У той же час, позиції окупантів на східному березі могли бути зненацька застигнуті і їм загрожувало затоплення через рельєф місцевості. У ISW, зважаючи на докази, міркування та риторику, припускають, що росіяни навмисно пошкодили греблю.

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Почалося стрімке затоплення прибережних населених пунктів та частини Херсона. В області оголошено термінову евакуацію.

Головне управлінні розвідки Міністерства оборони має докази використання російськими окупантами вибухівки для підриву Каховської гідроелектростанції.