Аналітики пояснили, що заважає ЗСУ звільнити Крим

Заборона Росії звільнити Крим, аналіз
Заборона Росії звільнити Крим, аналіз

Україна наближається до можливості звільнення окупованого Криму, завдаючи успішних ударів по російським військовим об'єктам на півострові. За час повномасштабної війни українські сили знищили або пошкодили близько половини кораблів Чорноморського флоту РФ, змусивши російські кораблі залишити кримські бази. Проте експерти вважають, що повернення Криму залишається дуже складним завданням.

Про це йдеться у матеріалі Business Insider.

Марк Канчіан, старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень, пояснив основні труднощі.

"Повернути Крим буде надзвичайно складно, тому що Крим по суті острів. Десант неможливий, тому що Україні не вистачає кораблів для перевезення великої кількості військ та їхньої важкої техніки. Крім того, в Росії все ще є літаки дальньої дії та підводні човни, які по суті невразливі у морі", - зазначив він.

Крим

Безіл Джермонд, експерт з міжнародної безпеки в Університеті Ланкастера, у свою чергу зазначив, що Росія все ще має розгалужену військову інфраструктуру на території Криму, яку українським військовим потрібно буде знищити.

Експерти назвали кілька ключових перешкод для України. По-перше, це географічне розташування Криму. Зараз півострів знаходиться далеко від нинішніх ліній фронту та глибоко всередині окупованої території.

По-друге, РФ створила у Криму потужні оборонні укріплення. За словами Марка Темницького, позаштатного наукового співробітника Євразійського центру Атлантичної ради, "росіяни сильно укріплені та добре захищені в цих районах, і українцям потрібен час, щоб зламати цю оборону".

Крім того, Україна не хоче шкодити мирному населенню Криму, а визволення може становити ризик.

Окупований Крим, карта DeepState

Незважаючи на ці виклики, деякі експерти вважають звільнення Криму можливим за певних умов. Сергій Чесний, засновник німецького аналітичного центру European Resilience Initiative Center.

"В історії немає жодного випадку, коли хтось міг би захистити Крим від нападу. На мій погляд, у той момент, коли українська армія з'явиться на сухопутному мосту - Перекопському перешийку - між Кримом та рештою України, росіяни зіткнуться з дуже простим вибором: або вони негайно відступають із Криму, або їх вбивають, або беруть у полон".

Проте експерти попереджають про можливі серйозні наслідки спроби деокупації Криму. Марк Темницький вважає, що "повномасштабне вторгнення з метою повернути Крим вкрай малоймовірне через величезні українські втрати, які це спричинить". Існують також побоювання щодо можливого застосування Росією ядерної зброї у разі загрози втрати Криму.

Канчіан у свою чергу прогнозує, що за своєю складністю повернення Криму стане останньою подією війни, а не проміжною.

Зазначимо, що раніше голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Україна має шанси на руйнування Кримського мосту найближчим часом.

Читайте також