Арахамія прокоментував скандальний законопроект про угоди зі слідством

Голова Верховної Ради розповів про законопроект
Голова Верховної Ради розповів про законопроект

На початку вересня Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт №11340, який стосується угод зі слідством у корупційних справах.

За словами голови фракції "Слуга народу" Давіда Арахамії, ця ініціатива прийшла від міжнародних партнерів України та є частиною Ukraine Facility Plan.

Наразі законопроєкт пройшов лише перше читання і отримав письмові зауваження від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Вищого антикорупційного суду.

Арахамія наголосив, що угода зі слідством є правом прокуратури, а не обов'язком. Він також висловив довіру до професійності керівника САП Олександра Клименка.

Законопроєкт буде перевірений міжнародними партнерами, і Арахамія завів, що він буде доопрацьовани до другого читання.

Проте народний депутат Ярослав Железняк звинуватив Уряд, зокрема Міністерство юстиції, у поганій підготовці законопроєкту без консультацій з міжнародними партнерами. Він порівняв цю ситуацію з реформою Бюро економічної безпеки, коли партнери пізніше виступили проти узгодження.

Законопроєкт №11340 викликав занепокоєння громадських активістів, які вважають його потенційно небезпечним. Арахамія закликав представників громадського суспільства надати свої аргументи посольствам і міжнародним організаціям, якщо вони вбачають цей законопроєкт як зраду.

Читайте також