Австралія може передати Україні кілька десятків бомбардувальників: але є нюанс

Австралія, США та Україна обговорюють можливість передачі нашій країні винищувачів F/A-18 Hornets.

Королівські ВПС Австралії планували утилізувати 41 винищувач F/A-18 Hornets. Їх збиралися або продати для використання з навчальною метою, або взагалі знищити. Про це повідомляє The Australian Financial Review.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Тепер їх можуть передати Україні, однак невідомо, чи всі ці літаки ще придатні до експлуатації. Видання припускає, що деякі з повітряних суден годяться лише для розбору деталей.

Зазначається, що головною умовою передавання є використання винищувачів виключно у повітряному просторі України.

Слід зазначити, що F/A 18-Hornet це американський палубний винищувач-бомбардувальник та штурмовик, який був розроблений у 1970-х роках. Наразі він знятий з виробництва, проте досі перебуває на озброєнні США, Канади, Австралії, Іспанії, Швейцарії, Фінляндії, Кувейту та Малайзії.

Міністр оборони України Олексій Резніков пропонує Німеччині додати винищувачі Eurofighter Typhoon до "авіаційної коліції" та розпочати навчання з управління ними для пілотів ЗСУ.

Зокрема, "коаліція винищувачів", на думку міністра, повинна буде із базовою моделлю американського F-16, а також з Eurofighter і шведськими Gripen. Про це він сказав в інтерв'ю виданням німецької медіагрупи Funke та французькій газеті "Ouest France", оприлюдненому у вівторок, 30 травня, передає DW.

За його словами, загалом Україна потребує близько 120 винищувачів.