Австрія на жовтень готує суттєві зміни для українських біженців

Австрійські нові закони допоможуть українським біженцям
Австрійські нові закони допоможуть українським біженцям

З 1 жовтня українці, які перебувають в Австрії через війну, матимуть можливість отримати спеціальну карту RWR + (Rot-Weiß-Rot Karte Plus). Цей документ дозволить українцям легально працювати та проживати на тривалий термін в Австрії.

Для отримання картки RWR + необхідно відповідати кільком вимогам, зокрема мати роботу не менше двох років і мати достатні фінансові засоби. Крім того, потрібно мати договір оренди житла, дійсний закордонний паспорт, знання німецької мови і диплом про вищу освіту.

Карта RWR + надасть українцям доступ до всього ринку праці в Австрії і можливість проживати в країні на тривалий термін. За п'ять років можна буде подати на отримання постійного місця проживання в Європейському Союзі.

Проте при отриманні картки RWR + українці втрачають право на соціальні виплати. Але статус біженця та можливість використовувати "синю карту" залишаються.

Для багатьох українців це шанс працювати легально і будувати своє майбутнє в Австрії. Але це також припускає виклики, оскільки потрібно самостійно забезпечувати себе без соціальних виплат.

Також варто згадати, що парламент Австрії ухвалив закон, який передбачає надання українським переселенцям необмеженого доступу до ринку праці. Закон додатково внесе зміни до закону про працевлаштування іноземців та інших законодавчих актів.

Читайте також