Байден відреагував на підрив дамби Каховської ГЕС

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден відреагував на підрив Каховської гідроелектростанції росіянами.

Він підтвердив, що США продовжать підтримувати нашу державу, пише "Голос Америки".

Журналістка запитала американського президента: "Який ваш меседж до Росії щодо вибуху на дамбі в Україні?".

Байден відповів: "Ми не залишимо. Ми допоможемо Україні".

Водночас США поки що офіційно не можуть підтвердити, що дамбу підірвала Росія.

Там вивчають ситуацію, щоб визначити відповідальних за інцидент та оцінити збитки скоєного, сказав офіційний представник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

"Ми уважно стежимо за наслідками цього руйнування, яке спричинило масштабні повені в Україні та призвело до евакуації щонайменше тисячі українців… Ми бачили повідомлення про те, що Росія несе відповідальність за вибух на дамбі, яку російські війська незаконно захопили минулого року і відтоді окупували. Ми робимо все можливе, щоб оцінити ці повідомлення, і працюємо з українцями, щоб зібрати більше інформації. Але не можемо наразі остаточно сказати, що сталося", - зауважив Кірбі.

Головне управлінні розвідки Міністерства оборони має докази використання російськими окупантами вибухівки для підриву Каховської гідроелектростанції. Про це сказав представник ГУР ​​Андрій Юсов. Підрив ГЕС є терактом і воєнним злочином, який стане доказом на міжнародному трибуналі, сказали в ГУР.

6 червня росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС. Через підрив до 80 населених пунктів опинилися під загрозою підтоплення.

На станції повністю зруйнована машинна зала і станція відновленню не підлягає.