Безугла представила Залужному план перемоги над РФ? Як уберегтися від діпфейків

Українці за допомогою штучного інтелекту змусили народну депутатку від Слуги народу Мар’яну Безуглу пояснюватися перед головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Приводом для цього став скандал, спровокований черговою критикою нардепки на адресу військового керівництва країни.

Безугла, яка є членом парламентського комітету з національної безпеки, оборони та розвідки, вимагала відставки Залужного, заявивши, що він не має жодного задуму на 2024 рік. Проте більшість українських користувачів соцмереж вважають нардепку некомпетентною у таких питаннях і реагують на її заяви з роздратуванням.

У мережі почали поширювати відео з особистою зустріччю Залужного та Безуглої, на якому вона розповідає йому свій "геніальний" план, як швидко перемогти РФ. Проте це відео є фейковим, створеним за допомогою штучного інтелекту.

"На мій погляд, це очевидні речі, Валерію Федоровичу. Спочатку ми залітаємо на танках. Бах-бах-бах. Потім літаки летять такі, і ракети по всіх пускають. А потім наші хлопці з автоматами. Тра-та-та, і всіх росіян убивають. Усе вибухає, як у фільмі Армагеддон із Брюсом Віллісом. Ось так потрібно перемагати. Соромно, що ви не розбираєтеся в таких простих речах", - заявила Безугла у фейковому відео.

Соцмережі розгорнули обговорення діпфейку. Дехто викриває його і розуміє, що воно було створене не зі злими намірами. Деякі вони наголошують на тому, що відео відображає думки і побажання більшості українців.

Діпфейки стають все більш поширеними і загрожують дезінформацією. Вони можуть використовуватися для маніпулювання людьми та поширення шахрайства. Тому потрібно бути пильними та уважними, щоб розрізнити справжні відео від фейкових. Наведені підказки можуть допомогти в розпізнаванні діпфейків.