Боррель: наступний Саміт миру має пройти з РФ, але не на умовах Путіна

Демонстрація протесту проти умов Путіна на Саміті миру
Демонстрація протесту проти умов Путіна на Саміті миру

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що президент Володимир Зеленський продовжить шукати способи, як провести наступну мирну конференцію з Росією на основі міжнародного права, а не умов, які висуває Путін.

"Я переконаний в тому, що президент Зеленський буде продовжувати переговори, щоб мати наступну конференцію з Росією. Це реально. Ми вже сказали, що треба сказати - наступний крок вимагає залучення Росії. Але як треба розуміти те, що президент Путін сказав під час візиту прем'єра Орбана до Москви? Подивіться - це ті умови, які висуває Путін. Нам потрібен мир на основі дипломатії, але на відповідних засадах. І це не путінські засади", - зазначив Боррель.

Він повідомив, що під час розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою європейські урядовці обговорили наступні кроки після Саміту миру в Швейцарії. Вони погодилися, що потрібно зробити більше, щоб залучити якомога більше партнерів з усього світу.

"Саміт в Швейцарії був успішним, але його слід поліпшити. Близько 90 країн погодилися з підсумковою заявою цієї зустрічі, але нам треба йти далі, щоб протидіяти російській пропаганді і пояснити всім, що дійсно відбувається. Що Росія атакує Україну. Щоб нагадати, що є агресор і є сторона, яка піддається агресії. Україна захищає себе, і ми допомагаємо їй", - сказав високий представник ЄС.

За його словами, позиція ЄС залишається незмінною. "Ми підтримуємо Мирну формулу президента Зеленського, яка є єдиним планом у цьому місті і у Брюсселі. Єдиним планом, який підтримує Європейський Союз", - підсумував Боррель.

Джерело: Укрінформ

Читайте також