Боррель пояснив, як ЄС може прямо фінансувати оборону України

Боррель пояснив, як ЄС фінансуватиме оборону України
Боррель пояснив, як ЄС фінансуватиме оборону України

Високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив думку, що Євросоюз має ще більше інтегрувати українське оборонне виробництво в систему європейської оборонної промисловості. Це дозволить європейським країнам безпосередньо закуповувати військове обладнання українських виробників і таким чином фінансувати українську оборону.

Про це Боррель розповів на пресконференції після засідання Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин.

"Ми говорили про Європейську стратегію оборонної промисловості та підбили підсумки форуму ЄС-Україна з оборонної промисловості, у якому взяли участь більше 400 учасників. Я вважаю, що ми маємо ще сильніше залучати українську оборонну промисловість до нашої промислової екосистеми. Таким чином, ми можемо прямо фінансувати українську оборону, щоб продукція української промисловості надійшла безпосередньо на українські (оборонні) потреби", - сказав Боррель.

За його словами, такий підхід спростить ланцюги постачання, оскільки європейським країнам не доведеться купувати та потім продавати оборонну продукцію. Вона буде вироблятися на місці, де їй потрібна. Крім того, така співпраця зменшить транспортні витрати на перевезення сировини та готової продукції. Це дозволить ЄС розвивати українську промисловість і забезпечувати більшу автономію України у виробництві військового обладнання.

Боррель також зазначив, що ці питання обговорювалися на засіданні урядовців ЄС разом з міністром оборони України Рустемом Умєровим, який приєднався до зустрічі через відеозв'язок з лінії фронту. У зустрічі взяв участь також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, що дозволило провести жваві обговорення та координацію військової допомоги для України з боку ЄС та НАТО.

"Ми обговорили багато питань. Наприклад, зобов'язання щодо постачання систем протиповітряного захисту та перехоплювачів. Німеччина запропонувала збільшити фінансування країн-членів для підтримки протиповітряної оборони. Ми також обговорювали постачання боєприпасів різними шляхами - від чеської ініціативи до спільного замовлення прямо від промисловості ЄС. Це ключове питання для зупинення російської агресії та допомоги в розвитку власних військово-промислових можливостей українським військовим", - підкреслив представник ЄС.

Джерело: Укрінформ

Читайте також