"Бурштинову" справу нардепів після чотирьох років передали в суд

Справу за обвинуваченням колишніх народних депутатів Борислава Розенблата та Максима Полякова призначили до судового розгляду по суті.

Цього не могли зробити майже чотири роки, повідомив Центр протидії корупції.

Відповідну ухвалу постановила колегія суддів під головуванням судді Олега Ткаченка.

Розенблата і Полякова обвинувачують в отриманні хабара за сприяння у внесенні змін до законодавства України щодо видобутку та експорту бурштину.

Йдеться про суму у понад $300 тис.

Окрім нардепів, обвинувачення у справі також отримували помічниця Полякова Тетяна Любонько, експомічник нардепки від Радикальної партії Костянтин Проскурко, адвокат Віктор Косянчук і голова організації "Депутатський контроль" Вадим Руденко, який напередодні повномасштабного вторгнення виїхав у Об'єднані Арабські Емірати, пише ЦПК.

"Троє останніх обвинувачених відповідальності уже уникли через сплив строків давності. Справу щодо Проскурка і Руденка закрили, а Косянчук вирішив, що буде захищатися від обвинувачення", розповіли активісти.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Справу розпочали ще у листопаді 2016 року. На той час це була одна з найрезонансніших справ Національного антикорупційного бюро.

У жовтні 2018-го справу передали до Голосіївського районного суду міста Києва, згодом до Вищого антикорупційного суду, де її почали слухати з самого початку.

"Підготовче засідання у ВАКС не могли пройти майже чотири роки. Спершу сторона захисту анонсувала у підготовчому засіданні подачу 300 клопотань, потім на заваді ставав коронавірус, а обвинувачена Любонько народила дитину і не могла через це прибути на засідання", повідомив ЦПК.

Багато засідань зірвалося через постійні хвороби когось з учасників і неявки з інших причин, кажуть.

Минулого року почалася повномасштабна війна, частина обвинувачених виїхала з України і їх довелося оголошувати в розшук.

Наступне судове засідання призначили на 9 жовтня.

Борислав Розенблат потрапив у Верховну Раду від "Блоку Петра Порошенка" на виборах по округу в Житомирі у 2014 році. Був заступником голови Комітету з питань промислової політики та підприємництва.

Максим Поляков потрапив до парламенту за 39 номером списку партії "Народний фронт". Був секретарем Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.