Чехія розповіла, чому відразу дві країни атакують її кіберпростір

Чехія розповіла, чому відразу дві країни атакують її кіберпростір

Розвідувальна діяльність Росії та Китаю загрожує безпеці Чехії

Директор чеської служби інформаційної безпеки (BIS) Міхал Куделка заявив про найбільшу загрозу для безпеки Чехії - це розвідувальна діяльність Росії та Китаю в кіберпросторі. За його словами, Росія спрямовує дезінформацію на послаблення волі населення допомагати Україні, створення невпевненості серед громадськості та підірвання довіри до держави. Міхал Куделка застерігає, що ця «безрозсудна війна» в інформаційному просторі може впливати на політичний клімат навіть у сильних демократіях.

Кіберфахівці з Росії та Китаю часто атакують Чеську Республіку, особливо державні установи, але також інші установи, і не раз успішно. Поки що немає жодних свідчень того, що ця політика зміниться.

Також Міхал Куделка зазначив, що Європейський Союз включив до списку санкцій російську інформаційну платформу «Голос Європи» і двох російських підприємців, що ведуть діяльність в Чехії. Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський підкреслив, що російський удар по гіпермаркету у Харкові є свідченням того, як президент Путін прагне до миру. Ян Ліпавський намірений на наступній зустрічі НАТО в Празі домогтися підтримки колег для зупинки російського імперіалізму.

Читайте також: