Чим небезпечна стара картопля та чи можна її їсти

Якщо картопля почала проростати, її вживання стає небезпечним для здоров'я. Можна легко отруїтися.

У пророщеній картоплі сильно збільшується рівень токсичної речовини соланін, пише glavred.net.

Ця речовина міститься і у свіжій щойно викопаній картоплі, але там її дуже мало від 2 до 10 мг у 100 г продукту. У такій кількості вона не може сильно нашкодити організму. При цьому свіжа картопля містить дуже багато вітамінів і поживних речовин, тому вживання її у їжу принесе лише користь.

Але у картоплі, яка зберігається взимку, уже з січня різко зменшується кількість вітамінів, натомість зростає рівень соланіну. Найбільше цієї речовини міститься біля шкірки та навколо місць, звідки ростуть паростки там збирається 80-90% соланіну, який міститься у всій картоплині.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Однак пророслу картоплю таки можна вживати, але з нею потрібно правильно поводитися. Першочергово під час чищення потрібно зрізати товстий шар шкірки приблизно у 2-3 мм. Крім цього, потрібно добре вирізати ножем місця, з яких ростуть паростки. Самі паростки також дуже токсичні, як і місця, де картопля позеленіла.

Картоплю багато хто вважає продуктом, що не надто допомагає схуднути. Усе ‒ через високий вміст вуглеводів. Насправді ж, як свідчать дослідження, картопля доволі багата на поживні речовини. Окрім вуглеводів, вона містить клітковину, білки, вітамін С, вітаміни В3 та В6, залізо, магній, калій, мідь, марганець.

Вчені перевірили влив картоплі на схуднення. Дві групи людей певний час дотримувалися низькокалорійної дієти, але в одній групі частиною раціону була картопля. У результаті схуднули обидві групи, тобто виявилось, що картопля не викликає збільшення ваги.