Чому Європа з жахом готується до другого терміну Трампа - The Atlantic

Трамп готується до другого терміну
Трамп готується до другого терміну

Європа занепокоєна можливим виходом США з НАТО у разі повернення Дональда Трампа на президентську посаду, повідомляє The Atlantic. Генсек НАТО Єнс Столтенберг говорив на урочистостях з нагоди 75-ї річниці створення альянсу, що у разі їх співробітництва "ніхто не зможе нам загрожувати - ми в безпеці".

Страх Європи перед підозрою, що США залишить її, не лише виявляється у словах генсека НАТО. Його можна почути від європейських політиків із різних країн. Цей страх викликаний кількома причинами, включаючи вторгнення Росії в Україну та недостатньою підтримкою США для України, а також можливим виходом США з НАТО за Дональда Трампа.

За словами Вікторії Нуланд, колишньої заступниці міністра закордонних справ США, її іноземні колеги кажуть, що перший президентський термін Трампа був випадковістю, але його повторне обрання означатиме, що Європа ніколи не зможе довіряти Америці.

Проблема не обмежується лише загрозою виходу США з НАТО. Справи з Трампом були проблематичними загалом. Призначений ним посол США в Німеччині Річард Гренелл став об'єктом критики за свою провокативну поведінку. Його вечірки були своєрідним фрік-шоу, на яких були присутні ультраправі політики, інтелектуали, релігійні фанати, фанати Трампа та інші його прихильники.

Гренелл також відзначився недипломатичними заявами, вимагаючи, щоб німецький бізнес покинув Іран, і заявивши про захист "інтересів президента США" замість "інтересів США". Все це сталося в контексті введення американських мит на європейську продукцію та загроз санкцій проти проекту "Північний потік 2".

За даними The Atlantic, німецькі чиновники в міністерстві закордонних справ готуються до повернення Трампа шляхом прийняття пропозицій щодо стратегії впливу на НАТО, Україну, мита та зміну клімату.

Голова вашингтонського бюро німецької газети Der Spiegel Рене Пфістер зазначив, що президентство Трампа піднесло питання про бажання США залишатися лідером світу на зауваження. "У німців завжди було враження, що, незалежно від політичної приналежності президента США, Сполучені Штати можна було вважати надійними партнерами. Ця впевненість похитнулася", - сказав він.

Джерело: УНІАН

Читайте також