"Чому танки стануть вирішальними у наступній битві за Україну" - Девід Андельман

Думки на сайті CNN кавалера Французького почесного легіону, автора книги "Червона лінія на піску: дипломатія, стратегія та історія воєн", оглядача Девіда Андельмана

Коли рік тому ми вступали у війну в Україні, загальноприйнята думка передбачала, що танки пережили найкращі свої дні їх можна обійти з флангу, і вони вразливі для дронів або ракет на кшталт "вистрілив і забув".

Загальноприйнята думка явно хибна. Стає зрозуміло, що домінування бронетехніки на полі бою, подібно до того, як в Україні, може різко переламати ситуацію.

Після кількох тижнів напружених роздумів Німеччина оголосила, що направить танки Leopard-2 в Україну. Цей крок підтримали США, які дадуть свої танки M1 Abrams. Інші європейські країни заявили, що наслідуватимуть їхній приклад.

Заходу потрібно швидко дати Україні нове покоління танків. Годинник голосно цокає.

"Наразі Росія намагається перегрупуватися. Вони хочуть оголосити ще одну мобілізацію", - сказав колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк невдовзі після заяви Німеччини про танки.

Загороднюк обіймав посаду міністра з 2019 до 2020 року, а зараз є співзасновником аналітичного центру "Центр оборонних стратегій".

Загороднюк сказав, що росіяни намагаються створити велику армію, щоб спробувати знову атакувати. Навесні очікуємо на новий наступ".

Україні пора озброюватися. Вирішальною зброєю у наступній битві за Україну стануть танки

Іншими словами, Україні пора озброюватися. Як вважає Загороднюк та західні військові експерти, вирішальною зброєю у наступній битві за Україну стануть танки.

Світ із подивом і великою дозою зловтіхи спостерігав як намічений Росією блискавичний марш на Київ в перші дні війни у лютому 2022 року перетворився на катастрофу для росіян.

Тоді супутникові знімки броньованої колони протяжністю 60 км свідчили про неминучість повномасштабного штурму столиці України, але потім вона практично зупинилася.

Чому? По-перше, у них просто закінчився бензин. За словами представників міністерства оборони США, через серйозні недоліки в системах постачання колони, що застрягли, залишилися без палива і продовольства.

Потім був бруд. Російські танки впали жертвою "бездоріжжя" - періоду між зимою і весною, коли танення снігів перетворює все на бруд, засмоктуючи деякі танки по самі башти.

Вони стали легкою здобиччю для українців. Під час цього вторгнення Росія втратила понад 1400 танків.

Перенесемося майже на рік уперед. Цього разу росіяни, як очікується, засвоїли урок.

"Для них було б нерозумно розпочинати свої атаки пізньої зими чи ранньої весни. Їм слід почекати до кінця весни, коли все набагато сухіше", - сказав Загороднюк.

Не скидайте з рахунків цінність танків відповідного типу, здатних переламати перебіг війни, що загрожує зайти в затяжний глухий кут. Тепер Захід має можливість випробувати свої найсучасніші танки в умовах активної війни. Його противник вже давно дуже погано підготовлений до будь-якого такого сценарію.

Вперше я натрапив на радянського танкіста в Москві ще в 1980-х, коли НАТО все ще готувалося до віддаленої можливості того, що полчища радянської бронетехніки ринуть і захоплять Західну Європу. Цей танкіст сміявся з будь-якої такої перспективи. Він казав мені, що радянським танкістам видаватимуть кувалди, щоб ремонтували трансмісії, щоб змусити їх працювати, коли шестерні надто часто заклинювали. Також у них не було опалення та охолодження всередині танка, тому взимку екіпажі мерзли, а влітку задихалися, особливо при закритих вежах. Через десятиліття деякі з цих проблем були вирішені, але вразливість російських танків в Україні зберігається.

Більшість російських танків несуть боєзапас поруч з екіпажами. Потрапляння Javelin чи NLAW може пробити броню, підірвавши весь боєкомплект і спопеливши екіпаж

Більшість російських танків несуть боєзапас прямо поряд із екіпажами, які керують танками, заряджають та стріляють із гармат до 40 снарядів. В той час, як танки сильно броньовані спереду, вони не так сильно броньовані з боків і особливо на вежі. Пряме попадання американської протитанкової ракети Javelin чи британсько-шведської NLAW в гарячий двигун може пробити найтоншу обшивку броні, висадивши в повітря весь боєкомплект і спопеливши екіпаж.

Екіпаж західних танків як американського M1 Abrams, так і німецького Leopard-2 ретельно ізольований від боєприпасів вибухозахищеними бар'єрами.

У росіян також є новий танк - Т-14 "Армата", який анітрохи не поступається М1 Abrams чи Leopard-2. Проблема в тому, що вони зробили лише кілька таких штук. Усього три були на останньому параді 9 травня на Красній площі, після того, як перші заглохли під час репетицій параду в 2015 році.

Останні звіти розвідки припускають, що виробництво та розгортання були зупинені через високу вартість та складність.

Якщо війна в Україні перетвориться на танкову битву, то в Abrams і Leopard не буде конкуренції

Тож якщо війна в Україні перетвориться на танкову битву, а це будуть Abrams та Leopard проти навіть новітніх російських танків, то в західних танків не буде конкуренції. Особливо якщо західні вчасно поспіють.

Без цієї переваги йтиметься про нинішні оновлені радянські танки України проти аналогічних, можливо, навіть набагато більш численних російських аналогах.

"Важливо, як їх використовуєте, яка у вас концепція, наскільки ви ефективні. Як показав 2022 рік, Україна ефективніша, тому можемо працювати краще з меншою кількістю зброї", - каже Загороднюк.

Тим не менше, Росії, можливо, доведеться робити те саме - обходитися меншою кількістю. За даними аналітиків з Oryx, який відслідковує розгортання та втрати озброєнь, Росія втратила не менше чверті свого довоєнного запасу в 3000 танків, а деякі елітні бронетанкові підрозділи, такі як 4-а гвардійська танкова дивізія, втратили ще більший відсоток.

У Києві вважають, що їм потрібно щонайменше 300 сучасних танків, щоб доповнити власну техніку та повністю зрівняти рахунок із Росією.

Але малоймовірно, що хоча б частину з цієї кількості дадуть усі західні союзники на якусь ще невизначену дату в майбутньому. На даний момент налічуються 31 M1 Abrams зі США, 14 Leopard-2 з Німеччини, 14 британських Challenger-2. Більше обіцяють Польща, Португалія, Норвегія, Іспанія, Фінляндія та Нідерланди.

Франція відправить лише свої легкі бойові бронемашини AMX-10 RC, а не танк Leclerc, хоча президент Еммануель Макрон не виключив й цього.

Із огляду на те, що на підготовку командирів танків, навідників, водіїв, техніків і механіків цих складних машин потрібно не менше трьох місяців, час має вирішальне значення. Не пройде й чотири місяці, як земля почне підсихати. Мало часу на помилки чи зволікання.

Переклад Gazeta.ua