Чому українці опираються "землі в обмін на мир" - WP

Українці проти обміну землі на мир
Українці проти обміну землі на мир

Під час продовження наступу російських військ на Донбасі, на Київ виростає тиск: окремі партнери вимагають початку переговорів з Росією та обговорення "землі в обмін на мир".

Навіть зараз, коли Президент України Володимир Зеленський їде до Сполучених Штатів з "планом перемоги", який, за його словами, закінчить війну в користь України, майбутнє керівництва Сполученими Штатами перебуває на грані. Кандидат від республіканців, Дональд Трамп, та його напарник, сенатор Джей Ді Венс (Огайо), ясно дали зрозуміти, що їхній план закінчення війни включатиме відступку території України, повідомляє The Washington Post.

Будь-яка угода "земля в обмін на мир", найімовірніше, вирішить долю Донбасу, який заглибився в конфлікт і сепаратизм, спричинені Москвою. Однак, опитування показують, що український народ не готовий віддавати свою землю, особливо серед тих солдатів на Донбасі, які змагалися за нього протягом останніх 10 років.

"Якщо таке сталося б, то був би державний переворот, оскільки цю ідею просували б ті, хто живе у мирних містах. Ніхто тут би цього не підтримав - тепер ця земля пролита нашою кров'ю", - каже 23-річна Вероніка, бойовий медик, яка переїхала до Слов'янська після втечі з Донецька зі своєю сім'єю, коли сепаратисти, підтримувані Росією, захопили його в 2014 році.

Опитування громадської думки, проведене Київським міжнародним інститутом соціології в травні, показало, що третина українців готова зараз зробити територіальні поступки Росії, якщо це призведе до швидкого завершення війни та збереження незалежності України. Але більшість населення, як і раніше, відкидає ідею відступки землі в обмін на мир.

Попереднє опитування Центру Карнегі з міжнародного миру показало, що майже половина українців були готові до початку переговорів з Росією, але їхня кількість різко зменшилася, якщо територіальні поступки були до уваги. Наприклад, майже дві третини опитаних відкинули варіант, який мав би заморозити "поточні лінії фронту", а 86 відсотків не вірили, що Росія не нападе навіть після підписання договору.

Читайте також