День святого Валентина ‒ історія, традиції й ставлення українців до свята

14 лютого у світі традиційно відзначають День святого Валентина. Вважається, що це свято усіх закоханих.

Валентин був священником, який, за легендою, попри заборону одружував римських воїнів. Про історію, традиції свята та ставлення до нього українців дізнавалась Gazeta.ua.

За переказами, Валентин був християнським священником. Жив у Римській імперії у ІІІ столітті за часів імператора Клавдія. Тоді римські воїни не мали права одружуватися й створювати сім'ю. На думку імператора, це заважало їм воювати. Тому й діяла заборона на одруження. Але Валентин не зважав на це й вінчав військових.

Ще одна легенда розповідає, що Валентин повернув зір незрячій дочці одного з офіцерів, у яку він закохався. Її родина після цього прийняла християнство. За переказами, саме за це Валентину відтяли голову 14 лютого.

Ще у 496 році Папа Римський Геласій I замінив відзначення давнього язичницького свята луперкалій, що відзначалось на честь бога Фавна або богині шлюбу Юнони, на День святого Валентина. Але масової популярності у Європі цей день набув уже після XV століття.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Першу відому валентинку створив племінник короля Карла Божевільного герцог Орлеанський Карл. Він писав з лондонської в'язниці своїй дружині: "Я втомився без кохання, моя солодка Валентина".

Уже століттями Днем закоханих активно користуються виробники різних подарунків. Адже символічні листівки-валентинки та різні речі у вигляді сердець чи квітів стають дуже популярними у це свято.

Статистика, наприклад, свідчить, що 2019 року кожен українець витратив на подарунки до Дня святого Валентина приблизно $52 або майже 1,5 тисячі гривень.

А найбільше до цього свята витрачають грошей в Ірландії. Опитування проводили у 38 країнах. Дослідження показало, що ірландці в середньому витрачають на подарунки $132.

Показові цифри також наводить платіжна система Mastercard. За її даними, з 2017 року витрати на подарунки до Дня святого Валентина у світі зросли на 17%, а в Україні ― на 122%. За 2019 рік українці витратили на подарунки понад 400 млн гривень. І це тільки витрати, зафіксовані Mastercard. При цьому дедалі більше людей купують подарунки онлайн.

У 2021 році соціологи провели дослідження щодо ставлення українців до Дня святого Валентина. Тоді 55% респондентів відповіли, що збиралися робити подарунки до Дня закоханих. У 2019 році таких було 49%. А ще 43% українців не планували цього робити. Опитування проводила соціологічна група "Рейтинг". У ньому взяли участь 2,5 тис. респондентів віком 18 років, які живуть в Україні.

Третій місяць зими менш наповнений святами, ніж січень. Але українцям теж буде що відзначати. Наприклад, Масляну, яка припадає на останній тиждень лютого. Крім того, 15 лютого матимемо Стрітення Господнє. Щоб не доводилося щодня шукати, коли яке свято, Gazeta.ua пропонує одразу зазирати в православний календар на весь місяць.

Свято Масляної відзначають впродовж тижня перед Великим постом. На Масляну прийнято проводжати зиму й зустрічати весну. Саме тому святкування супроводжуються вогнем.