Дитина повернулася з-за кордону: як продовжити навчання

Багато школярів вимушено покинули свої домівки і навчаються в інших країнах або дистанційно.

Міністерство освіти і науки пояснило, як спростити підготовку дітей до зарахування у школу після повернення в Україну. Про це пише сайт МОН.

Які документи потрібні

1. Зарахування учня в школу здійснюється на підставі заяви одного з батьків (опікунів, законних представників) особисто, електронною поштою чи будь-яким доступним способом.

2. Дитину можуть зарахувати у ту школу, де вона навчалася до вимушеного переміщення, або в будь-яку іншу на вибір батьків або інших законних представників.

Зважайте на те, що дитину можуть зарахувати лише в один заклад освіти.

3. У разі зарахування рекомендують враховувати всі дані про успішність із закордонних шкіл.

4. Необхідно мати довідку зі школи, в якій навчалася дитина за кордоном.

Довідка має містити дані про період навчання, перелік предметів, результати оцінювання, систему оцінювання та особисті дані учня.

У такому разі оцінювання за предметами, що збігаються з українською програмою, будуть переведені у 12-бальну шкалу і враховані.

5. Якщо довідка відсутня, дитина має право скласти оцінювання до початку навчального року. Форму оцінювання визначає навчальний заклад.

6. У разі проходження дитиною річного оцінювання за предметами, яких немає в закордонних школах (чи всіх за програмою класу), її зараховують до наступного класу.

Якщо дитина не проходить оцінювання чи складає його неуспішно, її зараховують до того ж класу.

7. Інтегровані предмети, наприклад, science, зараховують з урахуванням тем, які вивчала дитина.

Якщо така інформація відсутня, дитина може скласти оцінювання із відповідних предметів, наприклад, фізики і хімії окремо.

8. Школа не може відмовити у зарахуванні дитини. Пропущені предмети можна скласти додатково і продовжити навчання в Україні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Як відбуватиметься оцінювання

Семестрове і річне оцінювання учнів 5-8 і 10 класів може здійснюватися, як за 12-бальною шкалою, так і за двобальною у таких випадках:

відсутності з об'єктивних умов задокументованих результатів оцінювання;

пропуску понад 50% уроків із предмета;

у разі поєднання навчання в закордонній школі і школі України з будь-яких форм навчань;

під час оцінювання предметів варіативної складової.

Річне оцінювання може бути проведене на початку навчального року, зокрема онлайн. В окремих випадках ‒ упродовж першого семестру навчання.

Які документи отримають діти після завершення навчання

Свідоцтво про отримання освіти видають дітям, які перебувають за кордоном і навчаються в українських школах онлайн.

У разі завершення очного навчання в навчальному закладі за кордоном, відповідні документи про отримання освіти визнаються в Україні.

Результати закордонних тестувань для вступу у заклади вищої освіти не є документами, що підтверджують здобутий рівень освіти.

Важлива інформація для внутрішньо переміщених осіб

Учнів, які понад пів року не мали змоги навчатися за будь-якою з форм навчання, зараховують до школи за заявою одного з батьків (опікунів чи законних представників).

Є два варіанти розподілення за класом:

заклад розробляє індивідуальну програму, проводить заняття та оцінювання знань для переведення в наступний клас;

за заявою батьків учень може залишитися у тому ж класі.

Потрібно дбати не про кількість предметів, а про рівень освіти дітей. Україна має одне із перших місць за кількістю шкільних предметів, сказав освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Сьогодні до закладу вищої освіти громадянин приходить за дипломом, а не за знаннями, заявив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.