До 1900 злотих на місяць: у Польщі запроваджують нові виплати на дітей

Сім'я з дитиною отримує гроші
Сім'я з дитиною отримує гроші

ЗUS оприлюднив деталі нової програми фінансової підтримки "Aktywny rodzic", яка стартує 1 жовтня 2024 року. Програма спрямована на допомогу батькам дітей від 12 до 35 місяців та пропонує три варіанти підтримки.

Про це пише "Хвиля", посилаючись на інформацію із сайту ZUS.

Заявки на участь у програмі можна буде подавати виключно онлайн через платформу eZUS, мобільний додаток mZUS, портал Emp@tia або електронний банкінг. Перші виплати очікуються у листопаді-грудні 2024 року.

Нова програма частково замінює існуючу "Сімейний опікунський капітал" та розширює можливості підтримки, поширюючись також на першу дитину в сім'ї. За оцінками, програмою зможуть скористатися понад 570 тисяч дітей у Польщі.

Виплати на дітей у Польщі / Фото: Hotmam.com.ua

Батьки зможуть обрати один із трьох варіантів допомоги:

  1. Перший варіант призначений для сімей, де обоє батьків працюють і потребують професійного догляду за дитиною. У цьому випадку держава надає до 1500 злотих на місяць (до 1900 злотих для дітей з інвалідністю) на оплату послуг ясел, дитячого клубу або офіційно зареєстрованого денного опікуна. Важливо, що це кошти перераховуються безпосередньо з цього приводу закладу чи опікуна, а чи не батькам.
  2. Другий варіант, який отримав неофіційну назву "babciowe", також передбачає виплату до 1500 злотих на місяць (до 1900 злотих для дітей з інвалідністю). Ця опція доступна сім'ям, де батьки працюють, але догляд за дитиною здійснює хтось із близьких родичів, наприклад, бабуся. Цей варіант дозволяє підтримати сім'ї, які віддають перевагу догляду за дитиною в сімейному колі.
  3. Третій варіант розрахований на батьків, які вирішують особисто доглядати дитину вдома. У цьому випадку держава сплачує 500 злотих щомісяця протягом 24 місяців. Ця підтримка починається з моменту, коли дитині виповнюється один рік, і продовжується до досягнення нею 35-місячного віку.

ZUS наголошує, що програма "Aktywny rodzic" дозволить батькам гнучко вибирати найбільш підходящий варіант підтримки, враховуючи їх потреби та можливості. Це значний крок у напрямку покращення фінансової підтримки молодих сімей у Польщі.

Раніше ми також розповідали, як українкам у Польщі оформити аліменти.

Читайте також