Друга "операція" за 100 років: з Херсона евакуювали унікальний гербарій

З Херсонського державного університету успішно евакуювали унікальний гербарій.

32 тис. цінних гербарних зразків вивезли до Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, повідомила Українська природоохоронна група (UNCG) у коментарі "УП. Життя".

Щоб вивезти цінну колекцію знадобилося більше тисячі коробок.

"Друга за 100 років операція з порятунку гербарію в Україні пройшла успішно (перша відбулася з Харківського університету під час Другої світової війни. Gazeta.ua)", розповіли екозахисники.

У цій "операції" брали участь двоє членів Української природоохоронної групи професори Херсонського державного університету Іван Мойсієнко та Олександр Ходосовцев.

Гербарні зразки рослини та гриби є надзвичайною цінністю Херсонського державного університету, адже їх збирали вчені протягом останніх 50 років.

Вдруге ці екземпляри уже не збереш, тому працівники закладу сховали гербарій від російських загарбників під час окупації міста.

"Коли ми ще були в окупованому Херсоні, у березні вже думали, що гербарій треба якось зберегти. Вивезти тоді його було неможливо, адже треба було б перемістити його через лінію фронту. Тоді ми подумали про найцінніші екземпляри еталонні або типові зразки. Такими зразками хизується будь-який гербарій. У нас їх було близько 200. У перші дні окупації ми заховали їх у підвальному приміщенні університету", розповів Ходосовцев.

Щойно місто звільнили науковці забрали типові зразки.

"Нам вдалося поговорити з організацією GBIF, яка піклується збором даних біорізноманіття з усього світу. Вони терміново виділили мінімальні кошти, щоб замовити фуру, коробки", додав професор.

Після деокупації міста, загарбники почали інтенсивно обстрілювати Херсон. Тож рятівники гербарію працювали під постійними обстрілами, без світла і без драбин.

"У нас було дві драбини на кафедрі, бо шафи там аж до стелі. А росіяни ці драбини покрали. То весь час треба було залазити на стіл, виймати гербарій, злазити, складати його в коробки, і потім знов. Це фізично було важко, кріпатура була. Я приходив додому і не міг рухатися", пригадав Мойсієнко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У грудні торік він комплектував гербарій лишайників і ліхенофільних грибів вийшло трохи понад 750 обмотаних скотчем коробок. У цей час Мойсієнко шукав пластикові контейнери, адже гербарій судинних рослин стояв на поличках шаф відкрито, без коробок.

Щоб знайти необхідне пакування чоловік об'їхав багато магазинів у Києві і всього надіслав у Херсон 23 посилки з коробками.

Волонтери, які виїжджали з міста, погодилися забрати гербарій у вже пустому автобусі. 2 грудня в безпечне місце вивезли першу партію гербарію, а 6 січня останню.

Загалом екозахисники вивезли з Херсона 16 тис. лишайників та грибів, 15 тис. судинних рослин і близько тисячі мохоподібних.

"Жоден зразок не постраждав. Так завершилася друга за всю історію операція з порятунку гербарію в Україні", додали в UNCG.

А за дів дні після евакуації гербарію, снаряди росіян вдруге влучили біля університету. За словами вчених, один з прильотів був саме біля місця, де зберігалися гербарні зразки для перевантаження.

11 листопада 2022 року українські військові зайшли до Херсона, який понад вісім місяців перебував в окупації від 2 березня 2022 року. В обласному центрі та інших звільнених населених пунктах правобережжя області тривають стабілізаційні заходи.

14 листопада президент Володимир Зеленський приїхав до звільненого від російських окупантів Херсона. Над містом офіційно замайорів прапор України.

Сам Херсон поступово повертається до життя. У місті відновлюють зруйновані росіянами комунікації, завозять продовольство та ліки. Правоохоронці тим часом фіксують факти воєнних злочинів окупантів. Знаходять катівні.

Після вибиття ворога з Херсона місто й правобережжя області постійно обстрілюють. Майже щодня міська влада повідомляє про жертви чи поранених серед цивільного населення.