Експерт пояснив, скільки втратить Росія від газового розриву з ЄС

Газовий розрив з ЄС - втрати для Росії
Газовий розрив з ЄС - втрати для Росії

Готовність Європейського Союзу обійтися без російського газу є вигідною для України

За словами експерта нафтогазового ринку Михайла Крутихіна, припинення постачання російського газу до Європейського Союзу є дуже вигідним для України, оскільки це заборонить Росії отримувати річні надходження в бюджет в 6,5 млрд доларів.

Крутихін коментував відповідну заяву єврокомісарки з питань енергетики Кадрі Сімсон.

"Припинення постачання російського газу в ЄС дуже вигідне для України. Тому що РФ отримувала за газ, який відправлявся до Європи через Україну приблизно 6,5 млрд доларів щорічно. А тепер ці гроші не підуть до російського військового бюджету. І це великий виграш, оскільки Україна при цьому втратить лише 230 млн доларів, отримуваних за транзит. Це набагато менше, ніж зиск від позбавлення Росії таких коштів", - зазначив Крутихін.

Експерт наголосив, що Європейський Союз раніше прийняв рішення про повне відмовлення від російського газу до 2027 року. Тому це позитивно, що всі країни-члени ЄС можуть вже цієї зими обійтися без російського газу.

"Ті кілька країн, які ще отримують газ, це Угорщина через "Турецький потік", а також Австрія і Словаччина через транзит через Україну. Якщо постачання російського газу цими маршрутами перервуться, вони зможуть купувати газ на європейських торгових майданчиках. Звісно, за дещо вищою ціною через конкуренцію. Але це відповідальність керівництва цих країн", - зазначив Крутихін.

Експерт вважає, що країни мали достатньо часу, щоб забезпечити себе надійними альтернативними маршрутами.

Читайте також