Експерти підрахували, скільки плануючих авіабомб JSOW мають США

Плануюча авіабомба JSOW США
Плануюча авіабомба JSOW США

Президент США оголосив передачу до України плануючих бомб AGM-154 JSOW. Така допомога оцінюється в $7,9 млрд. Але важливо зрозуміти кількість цих боєприпасів, які будуть передані.

AGM-154 JSOW не є новим типом бомби, він використовується в армії США з 1999 року. Інформація про нього уже є відкритою. Звіт Міноборони США від 2015 року розповідає, що було вироблено 2 517 боєприпасів JSOW. 1 983 з них були передані ВМС США і 523 - Повітряним силам. Загалом планувалося виробити 3 334 боєприпаси, але виробництво було припинено в 2015 році.

Треба врахувати, що деякі боєприпаси були використані під час бойових дій та навчань, особливо в Югославії, Афганістані і Іраку. Загалом було витрачено близько 400 JSOW. Тому залишається близько 2000 боєприпасів в США.

Невідомо, чи використовувалися списані боєприпаси для продажу іншим країнам. Можливо, Пентагон залишить певну кількість в запасі. Але незалежно від цього, наявність такої великої кількості цих боєприпасів є важливою особливістю.

Один із варіантів, чому Україна отримала AGM-154 JSOW, це можливість перетворення їх на крилаті ракети з дальністю понад 500 км.

Джерело: Defense Express

Читайте також