Експорт IT-послуг впав до найнижчого рівня з початку повномасштабної війни

Графік експорту IT-послуг в Україні
Графік експорту IT-послуг в Україні

Зменшується обсяг IT-експорту: серпень 2024

У серпні цього року обсяг IT-експорту зменшився на 7% або $38 мільйонів порівняно з липнем і становить $507 мільйонів. Це найнижчий показник з моменту початку російської агресії. Також порівняно з серпнем 2023, обсяги зменшилися на 10,4% або $59 мільйонів.

За січень-серпень поточного року, загальна експортна виручка від ІТ-послуг склала $4,3 мільярди, що на 5,7% менше ніж у той самий період 2022, або $242 мільйони менше в еквіваленті долара.

Частка комп'ютерних послуг в загальному експорті послуг України у серпні склала 37%. Це на 3,7% менше ніж у серпні 2023 та на 1,7% менше ніж у липні цього року.

"Падіння обсягів експорту IT-послуг, на жаль, продовжується. Навіть при оптимістичному сценарії на кінець 2024 року ми очікуємо зменшення обсягів щонайменше на 4% порівняно з 2023-м. Удосконалення механізмів бронювання, що враховувало б різні аспекти, у тому числі економічний критерій, має потенціал значно збільшити експорт українського ІТ та збільшити надходження податків та зборів до державного бюджету. Такий механізм має відповідати різним цілям, зокрема підтримці Збройних Сил України. А також сприяти зміцненню ринку праці, забезпеченню прогнозованості ведення бізнесу, створенню стабільної і прозорої зайнятості в секторі", - зазначає Степан Веселовський, CEO Львівського ІТ Кластера.

Загальний експорт усіх послуг України зменшився на 3% в серпні, склавши $1,4 мільярди, $39 мільйонів менше ніж у липні.

Джерело: Львівський IT кластер

Читайте також