"Енергоатом" може не знайти кошти на будівництво нових реакторів через корупцію – ЗМІ

Директор Енергоатому возможно причетний до корупції
Директор Енергоатому возможно причетний до корупції

Згідно з газетою Financial Times, "Енергоатому" буде дуже важко залучити мільярди доларів на будівництво нових атомних реакторів через корупційні скандали.

Україна має три робочі атомні станції, які виробляють майже половину електроенергії країни. Протягом 10 років необхідно буде замінити два реактори.

У січні генеральний директор "Енергоатому" Олександр Галущенко оголосив про будівництво чотирьох нових реакторів. Проте, компанії, яка була замішана в корупційних скандалах, малоймовірно вдасться отримати необхідні мільярди доларів для цього проекту.

План закупівлі старих російських технологій у Болгарії за 600 мільйонів доларів був зупинений після протестів депутатів.

Єдиною українською енергетичною компанією, яка змогла залучити значні міжнародні інвестиції, є державний оператор "Укренерго". Однак, після суперечок і звільнення його керівника Володимира Кудрицького, подальші інвестиції стали під питанням.

Кудрицький заявив, що схема кредитів для інвесторів у малі електростанції, запроваджена в липні, призведе до з'яви десятків нових гравців на ринку та створить конкуренцію для "Енергоатому", що Міністерство енергетики намагалося відкласти.

Джерело: Економічна правда

Читайте також