ЄС готує окремий режим санкцій для Росії

Країни Балтії, Польща, Чехія, Румунія, Фінляндія та Швеція обговорюють створення окремого режиму санкцій проти Росії. Вони вважають, що є достатньо серйозні причини для введення санкцій проти РФ на зразок інших санкцій проти режимів країн, таких як Білорусь, Іран, Північна Корея, Венесуела.

Окремий санкційний режим має на меті забезпечити легальну основу для покарання тих, хто відповідає за погіршення ситуації в країні. Критерії для включення до списку повинні охоплювати погіршення ситуації з правами людини, політизовану судову систему та репресії проти громадянського суспільства, включаючи дії, що підривають демократію і верховенство закону.

Наприклад, пропонується запроваджувати санкції проти представників "репресивного державного апарату Росії, включно з тими, хто причетний до політично вмотивованих судових рішень щодо представників громадянського суспільства і демократичної опозиції та їхнього подальшого затримання, наприклад, відповідальних осіб у судовій системі (прокурори, суди, пенітенціарні установи)".

Пропозиція була передана зовнішньополітичній службі ЄС 28 лютого. Верховний представник ЄС із закордонної та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, виступаючи в Європейському парламенті 10 квітня, що обговорюються "новий окремий режим санкцій щодо Росії", і висловив сподівання, що його затвердять швидко.

Очікується, що рішення буде прийняте до виборів Європарламенту, які відбудуться 6-9 червня.

ЄС вже ввів проти РФ 13 пакетів санкцій. Всі вони спрямовані на покарання за порушення територіальної цілісності та суверенітету України і військову агресію проти неї.

Джерело: DW