Європа досягла збільшення потужностей біометану на 37%

Біометан на підвищенні, 37% - успіх Європи
Біометан на підвищенні, 37% - успіх Європи

Європа досягла рекордної потужності виробництва біометану

За даними Європейської карти біометану, в Європі досягнуто встановленої потужності в 6,4 млрд кубометрів біометану на рік. З цієї суми 81% припадає на заводи, розташовані у Європейському Союзі, а саме 5,2 млрд кубометрів. Зростання потужності в країнах ЄС-27 становить 37%, а в країнах, що не входять до ЄС, зріст склав 20% у порівнянні з попередніми даними.

Встановлена ​​потужність біометану в Європі має значний екологічний вплив. Заводи, що виробляють біометан, допомагають уникнути викидів до 29 млн тонн СО2 щороку та виробляти 830 тис. тонн органічних добрив на рік. Біометанові станції також забезпечують енергетичні потреби 5 млн європейських домогосподарств та підтримують довгострокові стратегії Європи щодо енергетичної безпеки та боротьби з кліматичними змінами.

Франція та Італія є лідерами у розвитку виробництва біометану. Франція майже подвоїла свою потужність, а Італія збільшила число заводів у 4 рази та загальну потужність у 3 рази. Велика Британія та Данія також займають провідні позиції серед виробників біометану в Європі. Німеччина залишається найбільшим виробником, але зупинила будівництво нових заводів.

Потенціал біометану має велике значення для досягнення цілей до 2030 року. У плані REPowerEU передбачено залучення 25 млрд євро приватних інвестицій та створення 950 нових біометанових установок до 2030 року.

«Карта біометану 2024 року підкреслює значне зростання сектору біометану, демонструючи рішучість галузі в досягненні цілей REPowerEU. Щоб підтримувати цей прогрес, для держав-членів ЄС вкрай важливо визначити чіткі цілі та шляхи, а для самого ЄС підтримувати цей сектор довгостроковою політикою та адміністративним спрощенням для операторів. Це зобов'язання забезпечить надійний і стійкий енергетичний перехід по всій Європі» - заявила Джулія Канчіан, Генеральний секретар ЄБА.

Читайте також