Європа шукає способи отримання газу після закінчення угоди між Україною та Росією - ЗМІ

Газові піплайни в Європі
Газові піплайни в Європі

Україна вирішила не продовжувати свою угоду з російським "Газпромом" після закінчення строку її дії в кінці цього року. Це вимагає країн-одержувачів шукати альтернативи. В результаті війни в Україні Норвегія стала найбільшим постачальником трубопровідного газу в Європі, випередивши Росію, а ЄС збільшив імпорт зрідженого природного газу (ЗПГ) зі США та інших країн.

Угода про транзит газу через Україну, яку укладено Москвою та Києвом у 2019 році, дозволяє Росії експортувати газ до Європи через Україну. Однак обсяги транзиту значно скоротилися на 28,5% до 2023 року, за даними українського газопроводу, повідомляє Reuters.

Більшість країн ЄС змінили свою залежність від російського газу після вторгнення в Україну. Існують альтернативи, як показав аналіз Кадрі Сімсона, комісара ЄС з питань енергетики. Австрія може імпортувати газ з Італії та Німеччини, а комунальні служби вжили запобіжних заходів на випадок припинення поставок російського газу.

Угорщина визначилася на газопроводі "Турецький потік", а Словенія отримує газ з Алжиру та інших джерел. Словацький постачальник газу SPP заявив, що європейський консорціум покупців газу може придбати газ на російсько-українському кордоні після закінчення терміну дії транзитного контракту.

Як альтернатива, "Газпром" може постачати частину газу іншим маршрутом, наприклад, через "Турецький потік", Болгарію, Сербію або Угорщину. Проте пропускна спроможність цих маршрутів обмежена, повідомляє Reuters, посилаючись на SPP. Італія отримує більшу частину газу через маршрут, який полегшує імпорт газу з Азербайджану та Алжиру.

Україна перестала імпортувати газ напряму з Росії з 2015 року і використовує транзитну систему для постачання газу домогосподарствам і підприємствам. Ця система забезпечує необхідний рівень тиску як для європейських, так і для внутрішніх поставок.

Україна має досвід управління відключеннями транзиту, як у 2006 і 2009 роках, і вона випробувала систему, щоб переконатися, що вона може функціонувати, якщо поставки з Росії будуть зупинені. Українські урядовці і промислові джерела неодноразово заявляли, що припинення транзиту не загрожує Україні, оскільки українські компресори можуть перекачувати газ із сховищ на заході країни на схід.

За даними "Газпрому", Росія може втратити понад 4,5 млрд доларів щороку, якщо експорт газу буде зупинено, враховуючи очікувану середню ціну на газ до Європи у розмірі 320 доларів за 1000 кубометрів до 2025 року. Наразі щоденний експорт газу через Україну до Європи становить понад 40 млн кубометрів, повідомляє Reuters.

Джерело: ZN.UA

Читайте також