G7 готують план, як спрямувати доходи від заморожених активів РФ на допомогу Україні, - Bloomberg

План з використанням активів РФ на допомогу Україні
План з використанням активів РФ на допомогу Україні

Міністри Г7 планують використати доходи від заморожених російських активів для допомоги Україні

Україна може отримати допомогу від Групи семи країн (Г7), використовуючи доходи від заморожених російських активів. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на проект комюніке, який буде представлений на майбутній зустрічі міністрів фінансів в Італії.

У спільній заяві міністри відобразять плани і прогрес, який досягнули до цього моменту, щоб наступної місяця, на саміті Г7, продовжити роботу над цим питанням.

Очікується, що в рамках обговорення будуть розглядалися різні схеми спрямування доходів від заморожених активів на потреби України. В документі також зазначається, що активи Російської Федерації залишаться замороженими до моменту, коли Україна отримає компенсацію за завдані їй збитки, і це відповідає правовим системам країн-членів Г7.

Також там підтверджується, що активи РФ залишаться замороженими до того часу, поки вона не відшкодує завдані Україні збитки, адже це передбачено правовими системами країн-блоку. Додається також, що текст комюніке ще може бути змінено до його офіційного затвердження.

Заморожені активи РФ

Раніше міністр фінансів Канади Христя Фріланд заявила про прогрес у дискусіях. США намагаються переконати інших міністрів Г7 виділити майбутні доходи від заморожених російських активів для надання фінансової допомоги Україні. Це може стати можливим після розблокування приблизно 280 мільярдів доларів заморожених активів російського центрального банку, яка більша частина зберігається в Європі. План передбачає виділення до 50 мільярдів доларів допомоги Україні.

Нагадаємо, у США також планують виділити значну суму грошей для України як фінансову підтримку до можливого повернення Дональда Трампа до президентської посади.

Читайте також