Генсек ООН вдруге включив Росію до списку ганьби

Генсек ООН вдруге включив Росію до списку ганьби

Генсек ООН знову включив Росію до "списку ганьби" за порушення прав дітей

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш знову включив Росію до "списку ганьби" у своїй останній річній доповіді "Діти та збройний конфлікт".

Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Як і торік, збройні сили РФ та афілійовані з ними збройні формування включені в доповіді до так званого "списку ганьби" як грубі порушники за вбивства та каліцтва дітей, а також за напади на школи та лікарні", - наголосив український дипломат.

В останній доповіді генсека ООН, на відміну від минулорічної, російські сили та їхні "проксі" не вважаються такими, що "вжили заходів з припинення порушень протягом звітного періоду".

У доповіді також йдеться, що росіяни відмовляють у доступі постраждалому населенню в Україні до гуманітарної допомоги. У цьому зв'язку генсек закликає РФ забезпечити ООН та її партнерам доступ на тимчасово окуповані та контрольовані росіянами території, а також уможливити моніторинг грубих порушень.

Генсек ООН також інформує у своїй доповіді Радбез про велику кількість підтверджених випадків викрадення дітей та їхнього незаконного переміщення. Він закликає російську сторону та афілійовані з РФ структури дотримуватися своїх зобов'язань за міжнародним гуманітарним правом, а також надавати ООН інформацію про всіх постраждалих дітей.

Документ також звертає увагу на запровадження в Росії спрощеної процедури "набуття" російського громадянства для українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У цьому зв'язку Генсек ООН закликає Росію не змінювати персональний статус українських дітей, в тому числі їхнє громадянство.

Паралельно вказується, що ООН суттєво збільшила зусилля з відновлення України, реалізувавши відповідні програми на $1,1 мільярда в 2022 та 2023 роках та спланувавши інвестиції в розмірі ще $1 мільярда в 2024 році. Це сприяє, зокрема, покращенню економічних умов для людей; інвестиціям у розвиток – у тому числі у плані підтримки реконструкції енергомереж; плануванню відновлення постраждалих регіонів включно з розмінуванням. Окрім того, з урахуванням пріоритету України щодо вступу до ЄС, ООН продовжує реагувати на запит уряду України щодо технічної допомоги, зауважив Кислиця.

Джерело: Укрінформ

Читайте також: