Гідні пенсії? Які виплати можуть отримати українці із зарплатою 15 тисяч гривень

Українські пенсіонери біля пенсійного фонду
Українські пенсіонери біля пенсійного фонду

Українці, які заробляють 15 000 грн, можуть отримувати пенсію у розмірі 4 228,2 грн. Розмір пенсії залежить від стажу роботи. Цю інформацію оприлюднило видання OBOZ.UA.

Для розрахунку пенсії, середня зарплата в країні порівнюється з середньою зарплатою за даними ПФУ. При зарплаті 15 тис. грн, яка зростатиме відповідно до середньої зарплати і має коефіцієнт 0,89, розмір пенсії складає 4 228,2 грн.

Також читайте: Шанс енергетики

Пенсії в Україні

Українські пенсіонери отримують середню пенсію в розмірі 5,7 тис. грн. За реальною картиною середня пенсія не показує всю правду. Виплати значно відрізняються залежно від регіону. У Києві пенсіонери отримують в середньому 7848 грн, а в Тернопільській області - лише 4399 грн.

Загалом, з 10,1 млн пенсіонерів, найбільшу частку складають ті, хто отримує до 3000 грн (2,72 млн осіб або 26,84%). Ще 17,2% пенсіонерів (1,7 млн осіб) отримують пенсію від 3 до 4 тис. грн. Таким чином, до 4 тис. грн пенсію отримують 44% пенсіонерів.

Ускладнюється ситуація, коли врахувати тих, хто отримує до 5 тис. грн., така пенсія виплачується 62,6% українців.

Отже, більшість українських пенсіонерів не мають середньої пенсії в 5,7 тис. грн. Критерієм розрахунку є середня арифметична, а не середня медіанна, яка б уявляла реальну картину отримання пенсії більшістю громадян. Така цифра була б значно меншою за 5,7 тис. грн.

Перегляньте попередню публікацію: ПФУ надав пораду, як змінити банківські реквізити для онлайн виплати пенсії.

Читайте також