Громадський транспорт у Києві: метро, ​​тролейбуси та трамваї можуть стати безкоштовними

Громадський транспорт безкоштовно в Києві
Громадський транспорт безкоштовно в Києві

У Києві обговорюється можливість зробити громадський транспорт безкоштовним. Про це в ексклюзивному інтерв'ю Новини.LIVE розповів депутат Київради Андрій Вітренко.

"Є моделі в європейських столицях, коли транспорт безкоштовний... Я вважаю, що в Києві є можливість зробити транспорт безкоштовним", - заявив Вітренко.

Наразі вартість проїзду в київському громадському транспорті коливається від 8 до 15 гривень, залежно від маршруту. Водночас у прифронтовому Харкові метро вже працює безкоштовно.

Фото: facebook.com/kyivmetro

За словами Вітренка, питання безкоштовного проїзду неодноразово обговорювалося з керівництвом міста:

"Ми постійно дискутуємо з директором Департаменту фінансів. Запрошували на дискусію і Віктора Брагінського (екскерівника "Київського метрополітену"), і директора "Київпастранс Сервісу", і Руслана Кандибора (голову Департаменту транспорту КМДА). Але вони не хочуть нічого робити", - зазначив депутат.

Вітренко також підкреслив, що бюджет Києва дозволяє реалізувати таку ініціативу: "У Києві гроші є. Я вам кажу, 100 мільярдів гривень - витрати бюджету міста Києва".

Однак, за його словами, проблема полягає не у відсутності коштів, а в "управлінській та інституційній неспроможності" міської влади.

Нагадаємо, що нещодавно Київ пережив 9-місячний період, коли синя гілка метро не працювала через аварію. Весь цей час пасажири змушені були користуватися наземним транспортом за ту ж ціну, що й метро - 8 гривень.

Попри амбітні плани та дискусії, конкретних кроків щодо впровадження безкоштовного проїзду в Києві поки що не зроблено. Чи стане ця ідея реальністю - покаже час.

Читайте також