Хорватія відреагувала на заяву Угорщини про "ненадійність" країни для транзиту нафти

Флаги Хорватії і Угорщини
Флаги Хорватії і Угорщини

Міністерство закордонних справ Хорватії різко відреагувало на заяву глави МЗС Угорщини Петера Сіярто, який назвав країну "ненадійною для транзиту". Цей інцидент стався після пропозиції Загреба щодо альтернативного маршруту постачання нафти до Словаччини та Угорщини.

За словами міністра закордонних справ Хорватії Гордана Грліча Радмана, заява Сіярто була "політично глибоко образливою". Хорватський міністр відзначив, що це висловлювання було несподіваним, особливо враховуючи те, що Хорватія раніше надзвичайно стримано реагувала на недружні дії з боку Угорщини.

У той же час Словаччина, яка отримує частину нафти через JANAF, заявила про отримання листа від хорватського уряду з пропозицією щодо постачання. Проте міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар висловив сумніви стосовно умов та обсягів постачання.

"Але за якою ціною? У якому обсязі? Цього сьогодні ніхто не знає", - сказав Бланар.

Словаччина, як і Угорщина, вимагає, щоб Єврокомісія змусила Україну повністю відновити постачання нафти з Росії. Але, за словами Бланара, якщо Єврокомісія не діє, вони будуть шукати інші рішення.

Попередньо, хорватська JANAF та угорська MOL підписали контракт на транспортування та зберігання 2,9 млн тонн нафти Адріатичним трубопроводом до угорських та словацьких нафтопереробних заводів MOL.

Транзит нафти / Фото: Getty Images

Складна ситуація виникла після того, як Україна включила "Лукойл" до списку санкцій, що призвело до припинення транзиту їхньої нафти через Україну. Це суттєво занепокоїло Угорщину та Словаччину щодо безпеки їхнього енергопостачання.

Угорщина загрожує ініціювати судовий процес щодо цього рішення України та блокувати військову допомогу ЄС на суму 6,5 млрд. євро, якщо транзит російської нафти не буде відновлений. Словаччина, у свою чергу, пропонує технічне рішення для відновлення постачання і висловлює занепокоєння стосовно можливого дефіциту палива вже у вересні.

Єврокомісія заявила, що наразі немає загроз для постачання нафти до Угорщини та Словаччини. Україна також висловила готовність до консультацій з ЄС стосовно цього питання.

Читайте також