Інша сторона медалі. У Запоріжжі вода стрімко відійшла від берега

У Запоріжжі різко впав рівень води у Дніпрі після підриву Каховської ГЕС.

Це вранці помітили містяни, які прийшли на пляж. Дніпро відійшов від берега на кілька метрів, повідомляє ТСН.

Візуально на різних ділянках вода відійшла на пляжах від пів метра і аж до десяти. Але ситуація, кажуть посадовці, не критична, бо ж навесні було водопілля, і ще тоді Дніпро вийшов із берегів. Тож рівень води ще до вибуху на дамбі був вищий за норму.

Проблем із водопровідною водою в Запоріжжі наразі нема. Як кажуть посадовці, це місту не загрожує, принаймні поки. В найбільшій зоні ризику в області село Біленьке, воно нижче за течією.

Там дійсно є загроза зникнення питної води. Утім, у селі заготовлені запасні ємності з водою, які підготували ще взимку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Проблем із питною водою у нас немає, зокрема в населеному пункті Біленьке, яке нижче каховського рівня води. В разі, якщо буде потреба, у нас є всі необхідні засоби, щоб підвозити людям воду", запевнив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

А от офіційної інформації щодо тимчасово окупованих населених пунктів, чи загрожує їм зневоднення, поки нема.

Загрози ж підтоплення, як кажуть в обласній військовій адміністрації, в області немає, бо ж території області вище за руслом Дніпра, ніж Каховська ГЕС. Нині рівень води Дніпра у нормі.

Зараз найбільш тривожна ситуація із Запорізькою АЕС. Як повідомив голова ОВА Юрій Малашко, наразі радіаційний фон на станції та в області в нормі.

Вночі 6 червня у соцмережах з'явилися повідомлення про руйнування Каховської ГЕС. Вранці в оперативному командуванні "Південь" Сил оборони заявили про підрив російськими військами Каховської ГЕС.

Російська окупаційна влада спочатку заперечувала факт руйнування, а згодом заявила, що верхню частину Каховської ГЕС зруйновано внаслідок нібито обстрілу українськими військами, дамбу водосховища не зруйновано. Проте Україна ще минулого року повідомляла про мінування окупантами ГЕС і небезпеку підриву.

На станції повністю зруйнована машинна зала і ГЕС відновленню не підлягає. Через підрив дамби до 80 населених пунктів опинилися під загрозою підтоплення.