Китай підвищує пенсійний вік: Reuters пояснив, що чекає на соціум

Люди у Китаї проходять пенсійний вік
Люди у Китаї проходять пенсійний вік

Китай планує підвищити пенсійний вік, який зараз є одним з найнижчих у світі. Прогнозується, що очікувана тривалість життя в Китаї до 2050 року перевищить 80 років, тому реформи є необхідними. Представники влади Китаю заявили, що пенсійний вік буде підвищуватися поступово, а реформи в цій сфері планується завершити до 2029 року.

Зараз чоловікам в Китаї можна йти на пенсію у 60 років, а жінкам - у 55 або 50 років, що відстає від більшості розвинених країн. Ця зміна стане першим випадком, коли працівники зможуть вибирати, чи продовжувати працювати після досягнення пенсійного віку.

Підвищення пенсійного віку є реакцією на демографічний тиск та прагнення захистити пенсійні фонди. Експерти рекомендують поступові зміни, а також надати працівникам можливість займатися неповним робочим днем або працювати вдома.

Національні органи охорони здоров'я прогнозують, що кількість людей віком 60 років і старше до 2035 року значно зросте, що може створити фінансові проблеми в пенсійній системі. Зокрема, одинадцять з 31 провінційного рівня Китаю мають дефіцит пенсійного бюджету, а до 2035 року прогнозується, що гроші в пенсійній системі закінчаться.

Скорочення та старіння населення є серйозною проблемою для Китаю, оскільки це руйнує працездатний та економічний потенціал країни. Уряду потрібно забезпечити стале фінансування пенсійної системи та шукати способи залучення людей працювати після досягнення пенсійного віку.

Читайте також