Китай приховує загибель найновішого атомного підводного човна, - WSJ

Зображення підводного човна, головний заголовок українською
Зображення підводного човна, головний заголовок українською

Китайський атомний підводний човен затонув у Китаї

У Китаї сталася серйозна морська катастрофа, коли новий китайський атомний підводний човен затонув поблизу верфі в місті Ухань наприкінці травня - на початку червня цього року. Китайська влада поки що заперечує факт цієї події.

За доповіддю газети The Wall Street Journal, посилаючись на джерела в уряді США, підводний човен, що належить новій серії атомних субмарин класу Zhou, знаходився на завершальному етапі оснащення на верфі Wuchang, коли сталася трагедія. Причини інциденту поки що невідомі, а також доля екіпажу. Інформації про те, чи було на борту ядерне паливо в момент аварії немає, що створює додаткове занепокоєння щодо можливих екологічних наслідків.

Перші ознаки інциденту помітили влітку, коли колишній офіцер підводного флоту США Томас Шугарт звернув увагу на незвичайну активність плавучих кранів на комерційних супутникових знімках верфі. Пізніше він припустив, що ці крани використовувалися для рятувальної операції затонулого підводного човна.

Цей підводний човен був побудований компанією China State Shipbuilding Corp. Його востаннє помітили біля причалу на річці Янцзи наприкінці травня 2024 року, під час фінальної підготовки перед виходом у море.

Американські офіційні особи повідомили, що не зафіксували жодних ознак проведення китайською стороною аналізу води чи довкілля на наявність радіації. Проте експерти вважають, що ризик радіаційного витоку ймовірно є низьким, оскільки підводний човен не був виведений у море, а його реактори не працювали на повну потужність.

Раніше уже повідомлялося, що Австралію забезпечать атомними субмаринами країни AUKUS.

Читайте також