Китай запроваджує нові обмеження на експорт цивільних дронів

Китайські цивільні дрони обмежені експортом
Китайські цивільні дрони обмежені експортом

Китай вводить обмеження на експорт цивільних дронів

Міністерство торгівлі Китаю оголосило про введення нових обмежень на експорт цивільних дронів, які можуть мати військове застосування. За повідомленням офіційного сайту міністерства, ці обмеження почнуть діяти з 1 вересня.

Нові обмеження повторюють минулорічні, але містять важливе доповнення. Вони стосуються безпілотних літальних апаратів, які не підпадають під контроль експорту або тимчасового контролю. За новими правилами, якщо експортер знає або повинен знати, що дрони будуть використовуватися для поширення зброї масового знищення, терористичної діяльності або військових цілей, їх експорт заборонений.

За порушення цих правил передбачено суворі штрафи. Сума штрафу буде становити від 5 до 10 разів обороту експортера, але не менше 500 000 юанів (приблизно 2,8 млн грн).

Ця заборона може мати значний вплив на глобальний ринок безпілотників, оскільки Китай є одним з найбільших світових виробників дронів.

Цікаво, що Міністерство оборони України почало закупівлю китайських дронів DJI Mavic для Збройних Сил України з квітня 2024 року.

Читайте також