Китайський секретний космічний літак приземлився після 267 днів на орбіті

Китайський космічний літак на землі
Китайський космічний літак на землі

Китайський багаторазовий космічний літак повернувся на Землю після третьої місії

Китайський експериментальний багаторазовий космічний літак завершив свою третю орбітальну місію після 267 днів на орбіті. Про це повідомляє Spaсenews.

Державні ЗМІ підтвердили повернення літака на Землю, але не надали жодної інформації щодо самої місії та посадки.

Китай тримав місію в секреті, не опублікувавши жодних зображень або описів. У китайських звітах зазначено, що цей космічний апарат був призначений для перевірки технологій багаторазового використання та проведення космічних наукових експериментів.

«Успіх експерименту демонструє зрілість китайських технологій космічних кораблів багаторазового використання, які прокладуть шлях до більш зручних і доступних методів туди й назад для мирного використання космосу в майбутньому» - йдеться у звіті.

Китай запустив космічний корабель 14 грудня з космодрому Цзюцюань на ракеті Long March 2F. Ця подія відбулася два тижні до запуску американського космічного літака X-37B на ракеті Falcon Heavy.

Астрофізик Джонатан Макдауелл вказав, що космічний корабель міг би приземлитися близько 21:10 за східним часом 5 вересня. Також було зафіксовано маневри корабля на орбіті.

Кінцеве приземлення означає завершення третьої місії літака. Його тривалість склала 267 днів, що було подібно до другої місії тривалістю 276 днів. Перший політ відбувся в 2020 році і тривав два дні.

Китай планує відправити місію на Марс у 2028 році з метою отримання зразків з Червоної планети та їх доставки на Землю.

Читайте також