Литва звернулась до МКС із запитом розслідувати ймовірні злочини Лукашенка

Литва звернулась до МКС із запитом розслідувати злочини Лукашенка
Литва звернулась до МКС із запитом розслідувати злочини Лукашенка

Литва звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням розслідувати ймовірні злочини проти людяності режиму лідера Білорусі Олександра Лукашенка.

Міністерство юстиції Литви повідомило, що просить суд "почати розслідування... злочинів... примусової депортації, переслідування осіб та іншої жорстокої поведінки, яка суперечить основним нормам міжнародного права".

За словами керуючого Білоруссю з 1994 року Олександра Лукашенка, вибори президента Білорусі 2020 року були сфальсифікованими і він оголосив себе переможцем без демократичного мандату від громадян своєї країни, отримавши шостий термін.

Представники країн ОБСЄ, включаючи США, Велику Британію, країни ЄС та Україну, заявили, що білоруська влада жорстоко розганяла мирні протести по всій країні і незаконно заарештовувала та ув'язнювала тисячі білорусів за реалізацію своїх прав.

Опозиційна лідерка Білорусі Світлана Тихановська, яка за попередніми даними набрала більше голосів на виборах 2020 року і знаходиться у вигнанні у Литві, підтримала дії Литви і заявила, що злочини, скоєні режимом Лукашенка, не можуть залишитися безкарними.

Джерело: Голос Америки

Читайте також