Мер Парижа висловилась проти участі росіян в Олімпіаді-2024

Мер Парижа Анн Ідальго висловила свою незгоду з участю спортсменів з Росії на Олімпіаді-2024, яка пройде в Франції.

Про це вона розповіла у інтерв'ю Reuters.

"Я б хотіла, щоб вони не приїжджали. Ми не можемо поводитися так, начебто вторгнення не існує. Ми не можемо поводитися так, ніби Путін не є диктатором, який сьогодні загрожує всій Європі", - сказала мер.

Реакція на оголошення МОК

27 січня 2023 року президент МОК Томас Бах заявив, що він підтримує участь спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпіаді-2024, навіть попри погрози України щодо бойкоту Ігор. За словами президента Міжнародного олімпійського комітету, заява президента Національного олімпійського комітету України Вадима Гутцайта про бойкот Олімпіади-2024 "не відповідає місії МОК".

Реакція України

29 січня президент України Володимир Зеленський повідомив, що він написав листа лідеру Франції Емманюелю Макрону щодо можливого допуску російських спортсменів на Олімпіаду-2024 у Парижі.

У МОК відреагували на критику з боку української влади та спортивної спільноти, назвавши її наклепом.

Томас Бах заявив, що відсторонення російських спортсменів та спортсменів з Білорусі від міжнародних змагань є порушенням прав людини.

30 березня Кабінет Міністрів прийняв рішення, що українські спортсмени будуть бойкотувати турніри, на яких будуть представлені спортсмени з Росії або Білорусі.

Участь Росії та Білорусі в Олімпіаді-2024

26 липня національні олімпійські комітети РФ та Білорусі не отримали запрошення від МОК для участі в літніх Олімпійських іграх-2024 у Парижі.

27 липня Міністерство молоді та спорту України видало наказ, який дозволяє українським спортсменам приймати участь у змаганнях, де виступають росіяни та білоруси у нейтральному статусі, а не під своїми прапорами. Таким чином, Україна відмовилася від бойкоту турнірів, де атлети з Росії та Білорусі виступають у нейтральному статусі.

14 серпня тодішній міністр спорту Вадим Гутцайт заявив, що Україна збирається брати участь в Олімпіаді-2024 навіть при умові участі російських та білоруських спортсменів у нейтральному статусі.

Рішення МОК щодо участі росіян та білорусів

8 грудня МОК дозволив спортсменам з Росії та Білорусі виступати на Олімпіаді-2024 у нейтральному статусі.

Реакція президента МОК

8 березня президент МОК Томас Бах відреагував на звинувачення Лаврова та публічно засудив російську владу.

Джерело: Еспресо