Мінфін роз'яснив, за яких умов Україна отримає €35 млрд від ЄС

€35 млрд от ЄС для України
€35 млрд от ЄС для України

Європейський Союз пропонує Україні макрофінансову допомогу на 35 мільярдів євро

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила про пропозицію Європейського Союзу надати Україні макрофінансову допомогу у розмірі 35 мільярдів євро на період 2024-2025 років. Ця пропозиція є частиною ініціативи країн "Великої сімки" щодо використання заморожених російських активів.

Цей кредит має особливий механізм погашення, згідно з яким кошти будуть повертатися за рахунок майбутніх доходів від заморожених активів Росії до ЄС.

Для реалізації плану Європейський Союз пропонує створити спеціальний механізм кредитної співпраці з Україною - Ukraine Loan Cooperation Mechanism (ULCM), який забезпечить безповоротний характер наданих коштів для України.

Пропозиція Єврокомісії потребує схвалення Європейського парламенту та Ради ЄС. У разі позитивного рішення, кошти можуть стати доступними вже найближчим часом.

План виділення Україні кредиту на 50 мільярдів доларів

Також, лідери країн "Великої сімки" у червні розробили план виділення Україні кредиту на 50 мільярдів доларів. Цей кредит планується погашати за рахунок прибутків від інвестування заморожених російських активів.

Читайте також