"Міноборони погрожувало відкрити справу" – журналіст про розкрадання на харчах у ЗСУ

Міністерство оборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва. Розслідування про це опублікували журналісти. Контракт на понад 13 млрд грн Міноборони уклало з фірмою зі статутним капіталом 1000 грн. У Міноборони спочатку заперечили інформацію про закупівлю продуктів для українських військових за завищеними цінами. Заявили, що готують матеріали в Службу безпеки для проведення розслідування щодо "поширення завідомо неправдивих відомостей, які завдають шкоди інтересам оборони в особливий період". Після цього президент Володимир Зеленський заявив, шо буде "детальний розбір" щодо закупівель для військових. Заступник міністра В'ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Звільнення підтримали.

Останні тижні в Україні знову дуже активною стала тема розслідування корупційних злочинів. Чи шкодить це під час війни і кому вдається заробляти на горі людей в інтерв'ю Gazeta.ua розповів журналіст Юрій Ніколов.

В українському оборонному відомстві вибухнув черговий "харчовий" скандал на загал вийшла інформація про те, що Міноборони проводило закупівлі продуктів, зокрема яєць, за цінами, які в рази перевищували реальні. Загальна сума контракту в оприлюднених копіях угод на постачання харчів сягала 13 мільярдів гривень.

Вже з першого лютого по цьому контракту мали піти гроші. Оприлюднити цю інформацію треба було. В тому числі, після "Рамштайну". Щоб ці факти не зашкодили нашим інтересам. В результаті короткої боротьби Міністерства оборони з самим собою спочатку звинувачувало викривачів у держзраді, а потім дійшли до того, що звільнили двох чиновників, відповідальних за цю закупівлю Захід подякував Володимиру Зеленському і подарував нам "Абрамси". Після чого ми отримали також погодження на "Леопарди".

Боротися з корупцією це вигідно. А покривати її це абсолютно рашистський момент

Тобто демонстрація наших дій боротьби з корупцією призвела до великих рушійних змін у допомозі Україні. Боротися з корупцією це вигідно. А покривати її це абсолютно рашистський момент. Мова про шкоду від цих розслідувань для країни не йде зовсім.

Зараз знову активною стала тема антикорупційної діяльності. І Захід добре на неї реагує, як ви кажете. Виходить, міжнародна спільнота повністю довіряє нашому громадянському суспільству у цьому питанні?

Захід зреагував на позицію нашого президента. Який фактично показав свою рішучість в питанні антикорупційної політики. Зеленський особисто взяв до уваги ці закупівлі. І ми отримали відставку заступника міністра оборони. Зрозуміло, що це рішення йде від Головнокомандувача.

Ситуація змінилася. Це вже не минулий рік, коли після гучних журналістських розслідувань посадовці часто залишалися на місцях.

Чи були напади від влади після вашого розслідування?

Були тільки погрози з боку Міністерства оборони відкрити справу про державну зраду проти викривачів. Жодних інших погроз не було.

Очільник Дніпропетровщини, наприклад, помічений в мільярдних оборудках з дорогами

Ще одна гучна тема відставка голів ОДА яка відбулася, також пов'язана з корупційними слідами. Погоджуєтеся? У чому там дійсно справа?

Безумовно. Один київський голова ОДА пішов на підвищення. А інші чотири голови по шию у корупційних скандалах. Очільник Дніпропетровщини, наприклад, помічений в мільярдних оборудках з дорогами. На Запоріжжі була історія про крадіжку гуманітарки. По всіх цих фактах працюють правоохоронці. Ці рішення абсолютно на часі.

На чому під час війни посадовцям вдається наживатися?

Під час війни рівень розкрадань впав. Стало просто менше грошей. Але коли ситуація трохи вріноважилася, корупціонери почали повертатися до тих точок, де гроші просто є. В енергетиці, наприклад.

Але варто розуміти, що той рівень корупції, який я вимірюю по прозорих закупівлях, дійсно впав. Тому що і красти було не на часі, і грошей менше. Але головне, що тоді дуже активно стояло питання про наше біологічне виживання. Тому всіма крадіжками гуманітарки займалися найбільш відморожені упирі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Де це найбільше проявляється на рівні місцевому чи міністерському?

Ця тема є всюди. Головне, що з нею працюють як журналісти, так і правоохоронці.

Чи одних відставок вистачить для того, щоб зупинити корупційні злочини та схеми? Який тут ефективніший вихід реальні терміни?

Так, безумовно. Відставки відставками. Але потрібне реальне покарання. Розслідування ведуться. НАБУ повідомило, що щодо цього заступника міністра оборони розслідування є. Але це не робиться за п'ять хвилин. Тут ідеться не про те, що чиновника взяли за хабарем. А про те, що був замах на вчинення злочину. Тепер справа за правоохоронцями. Журналісти свою зробили.

Чи вийде у нас цього досягти зараз? Адже багато років боротьба з корупцією була один з улюблених виборчих гасел, але не самоціллю. Що зараз може змінити цю ситуацію?

Та реакція, яку ми побачили з боку влади, свідчить, що зміна вже відбулася. Обіцянки кандидата в президенти Володимира Зеленського про те, що "Весна прийде саджати будемо", дуже швидко ми побачили, що це фейк. Намагання були тільки протидіяти антикорупційним органам та реформі правосуддя.

Війна мала вплив на Зеленського

Але під час війни почалися відбуватися реальні зміни з самим Зеленським. Він живе у бункері. Не їздить у "Порше" як Кирило Тимошенко. Не їздить у Таїланд як Микола Тищенко. Тому, я думаю, війна мала вплив на Зеленського. Президент повернувся до реального виконання своїх обов'язків. Я давно не бачив такої реакції президента можу сказати, що зараз він з нами. Бо по-суті президент прочитав у ЗМІ про корупцію свого чиновника і одразу зреагував.

Я сподіваюся, що у черзі на звільнення може бути будь-хто. Сьогодні це виявився Микола Тищенко, який опинився у батальйоні "Таїланд"

Хто зараз наступний у черзі на звільнення?

Є відчуття, що той, хто попадеться, той і буде. Я сподіваюся, що у черзі на звільнення може бути будь-хто. Сьогодні це виявився Микола Тищенко, який опинився у батальйоні "Таїланд" ( Народний депутат від партії "Слуга народу" Микола Тищенко на 11 місяці повномасштабної російської агресії запланував у Бангкоці зустріч з українською громадою. Зустріч запланував у готелі "Novotel" в столиці Таїланду. Після цього голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Тищенка нікуди за кордон не відряджав. У партії "Слуга народу" заявили, що звільнили Тищенка з посади заступника голови фракції. Також виключили з партії. Gazeta.ua). Я сподіваюся, що зміни в Україні реально стануть незворотніми. Бо поки що ми робимо перші кроки, а йти багато.

Де зараз ще найбільші місця?

Це суддівська мафія. Вони не хочуть ламати свої устрої. Це можна змінити, але працювати треба багато. Процес дуже запущений. Судді фактично самі себе можуть контролювати.

Повинна зникнути політична воля, яка завжди толерувала таку систему. Коли судді однією рукою працюють на Банкову, а іншою на свої кишені. Тобто була домовленість, що судді дають владі ті рішення, які їй треба, натомість мають можливість займатися корупцією на інших справах. Я сподіваюся, що ми дійдемо до того, щоб це зламати. І у нас є підтримка західних партнерів в цьому. Бо ми фактично живемо зараз за рахунок Заходу пенсії, зарплати це все фактично за їх рахунок. А Захід не дурний, вони бачать, що тут відбувається.

Історія з корупцією в Україні має перетворитися на боротьбу з нею

Але проблема була запущена багато років і лікувати її теж доведеться довго. Тобто однією рукою битимемо окупантів, а іншою будемо бити внутрішні проблеми. Ми повинні вийти з цієї війни не такими, якими в неї входили. Історія з корупцією в Україні має перетворитися на боротьбу з нею.