Нацбанк ввів в обіг нову 10-гривневу монету

10 листопада в Україні була введена в обіг нова монета номіналом 10 гривень, яка є пам'ятною і присвячена річниці звільнення частини Херсонської області. Цю інформацію повідомив Національний банк України.

Голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що Антонівський міст став символічним для українців під час війни. Рік тому, під час втечі з правого берега Дніпра, агресори підірвали міст, частково зруйнувавши його. Проте, він залишається місцем, що очікує на перемогу і відновлення, для того, щоб знову об'єднати лівий і правий береги України. Пишний висловлює надію, що це станеться незабаром.

Монета Антонівський міст має такий же вигляд, як і звичайна 10-гривнева монета 2018 року, за винятком реверсу, на якому зображено стилізоване зображення Антонівського мосту та річки Дніпро з висоти пташиного польоту. Монета також має зображення транспортних розв'язок на обох кінцях мосту.

Будь-яка монета, включаючи Антонівський міст, є законним платіжним засобом на всій території України і має прийматися всюди без будь-яких обмежень. Незабаром будуть введені в готівковий обіг приблизно 10 мільйонів таких монет.

Окупація Херсонщини

Від початку російського вторгнення в Україну територія Херсонської області постійно страждала від атак Росії. Уже в перший день вторгнення, 24 лютого 2022 року, російська армія почала окупацію регіону, перетнувши адміністративний кордон з Кримом. З початку березня російські війська зайняли майже всю Херсонську область, втративши контроль над обласним центром – містом Херсон.

Однак наприкінці березня Збройні сили України почали контрнаступ на західній частині області і звільнили декілька населених пунктів. На підсумку, 11 листопада Збройні сили України повернули контроль над правобережною частиною Херсонської області з містом Херсоном.