"Наполі" переміг без Марадони у складі

Команда стала чемпіоном уперше за 33 роки

20 років тому я відвідав Неаполь неофіційну столицю півдня Італії. Місто справило суперечливе враження. Поряд із величною Неаполітанською затокою та естакадо на під'їздах до головної точки регіону Кампанія сміття на вулицях і купа випраної білизни на балконах прямо в центральній частині міста.

Єдине, що об'єднувало таких різних його жителів, любов до місцевого футбольного клубу "Наполі". На той момент дворазового чемпіона Італії. До титулів команду 1987-го та 1990 року приводив аргентинець Дієґо Марадона. Щойно він залишив команду в березні 1991-го через кокаїновий скандал, так вона й покотилася донизу.

Тоді, в лютому 2003-го, "Наполі" грав у першій лізі італійського футболу. Попри це, я захотів придбати бейсболку колись славетного клубу собі й батькові. Продавець запропонував суттєву знижку, якщо скажу, що вболіваю за неаполітанську команду. Мусив його розчарувати, бо майже 14 років гаряче підтримую інший італійський клуб "Мілан". Тож за дві бейсболки довелося заплатити повну ціну.

Справи "Наполі" остаточно дійшли до кінцевої точки в серпні 2004-го. Клуб потерпав від фінансових проблем і оголосив себе банкрутом. Врятував його кінопродюсер Ауреліо Де Лаурентіс. Він заплатив 37 млн євро й виявив, що на базі клубу немає нормальних м'ячів, а на контрактах тільки чотири футболісти. Заповзятливий магнат енергійно взявся за справу. Команда почала змагання з третьої ліги, а вже в сезоні 2007/08 після десятирічної перерви повернулася до вищої. У сезоні 2011/12 грала у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, поступившись "Челсі", майбутньому переможцю турніру.

Упродовж 2010-х саме "Наполі" був головним опонентом "Ювентуса" найбільш знакової команди Італії. Суперництво стало принциповим із двох причин. Перша: історичне неприйняття бідним півднем багатої півночі. Друга: влітку 2016-го "Ювентус" украв у "Наполі" найкращого бомбардира італійського чемпіонату Ґонсало Іґуаїна. Заможний туринський клуб спокійно виклав прописані в контракті 90 млн євро, а сам гравець дав згоду на переїзд до столиці П'ємонта.

Саме Іґуаїн у квітні 2018-го забив вирішальний м'яч у ворота "Інтера" і практично поховав надії "Наполі" на чемпіонство того сезону. Попри те, що клуб із півдня обіграв "Ювентус" на його полі й мав усі шанси вибороти скудетто так називають нашивку у вигляді прапора Італії, яку носить найсильніша команда країни.

У 2010-х суперничати з туринським клубом, який двічі грав у фіналі Ліги чемпіонів, було нереально. Але в нинішньому десятилітті "Ювентус" здав позиції. Проте "Наполі" одразу не вдалося посісти спорожнілий трон. На нього почергово виходили інші "жирні коти" два міланські клуби. Спочатку "Інтер", а потім і "Мілан" переривали свої серії без перемог у чемпіонаті, що тривали по 11 років.

Здавалося, "Наполі" втратив усі можливості. Тим паче, минулого літа команду залишили лідери захисник Каліду Кулібалі, півзахисник Фабіан Руїс, нападник Дріс Мертенс і символ команди, уродженець Неаполя Лоренцо Інсіньє. До того ж команду тренував Лучано Спаллетті. Цікавий фахівець, який, утім, до сезону 2022/23 не мав вагомих титулів. Тільки коли працював на території держави-терориста, то вигравав золото з пітерським "Зенітом".

Наступного сезону Де Лаурентіс обіцяє виграти Лігу чемпіонів

Проте фахівцеві вдалося перебудувати команду. Заміною Інсіньє став грузин Хвіча Кварацхелія, який швидко адаптувався до місцевого чемпіонату. Словак Станіслас Лоботка почав вести гру в центрі поля. Нігерійський нападник Віктор Осімхен довів, що нічим не гірший за Іґуаїна, подекуди вирішуючи долю матчів самотужки.

"Наполі" грав настільки натхненно та креативно, що, по-перше, став чемпіоном за п'ять турів до фінішу. По-друге, яскравий концепт Спаллетті виводив команду у фаворити Ліги чемпіонів. Але у чвертьфінальній дуелі з "Міланом" тренер не міг розраховувати на лідерів через травми та дискваліфікації. Колишній команді Андрія Шевченка з часткою талану вдалося згасити темп неаполітанців і використати їхні помилки в обороні.

Де Лаурентіс причини поразки вбачає в суддівстві. І обіцяє перемогти в турнірі наступного сезону, якщо арбітри не заважатимуть. Очевидно, робитиме це без Спаллетті. Тренер привітав "Зеніт" із черговим чемпіонством. Цим викликав огиду в українських уболівальників "Наполі". Лучано залишить посаду. На його місце пророкують іспанця Луїса Енріке, який виграв усе з "Барселоною" в сезоні 2014/15. Тоді він мав у складі Мессі.

Але в Неаполі досі вважають, що за них "грає" інший славетний аргентинець. Той самий Марадона, чиї улюблені команди збірна та клуб виграли титули в сезоні, що завершується.